Počeli radovi na plinofikaciji Splita

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli radovi na plinofikaciji Splita

SPLIT - Tvrtka EVN Croatia započela je radove na izgradnji plinske mreže u Splitu na koju bi se do kraja ove godine mogli priključiti prvi potrošači, najavljeno je u petak na svečanosti početka radova.

Radovi su u Splitu započeli na trasi od Bauhausa do zgrade Prometa u Hercegovačkoj ulici, za što je koncesionar, tvrtka EVN Croatia dobila sve potrebne dozvole. S radovima će se potom nastaviti do bolnica Križine i Firule, a trebali bi biti gotovi do kraja godine. Radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << će se odvijati tijekom turističke sezone, no investitori poručuju da neće ometati promet.

Prema najavama, na EVN-ovu plinsku mrežu trebaju se spojiti potrošači poput bolnica Križine i Firule, bazena Poljud, staračkog doma, hotela, škola te poslovnih korisnika i kućanstava.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja izjavio je nakon panel diskusije o plinofikaciji u županiji kako u splitsko-solinsko-kaštelanskom bazenu vidi šansu da se bolnice, škole, dječji vrtići, školske dvorane i ostale ustanove priključe na plinsku mrežu.

Po njegovim riječima, u općini Dugopolje do sada je na plinsku mrežu spojeno nekoliko desetaka kućanstava i stambenih objekata.

Zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević kaže kako ga raduje napredak te mogućnost da građani, ali i javne institucije, ubuduće koriste jeftiniji i ekološki prihvatljivi energent.

Gospodarski subjekti su veliki potrošači i najviše zainteresirani za plin, ovo je prilika za vrtiće, škole i razne institucije, rekao je Kovačević koji procjenjuje da će, s obzirom na klimu u Splitu, plin u kućanstvima ići nešto sporije, jer ljudi uglavnom imaju riješen način grijanja i hlađenja.

"Ovo otvara i mogućnost revitalizacije postojećih toplana u Splitu koje su zamrle, jer su bile na mazutu koji je, osim što je jako skup, ekološki neprihvatljiv. Sada radimo ekološku studiju da se te toplane prebace na plin te kao takve stave u funkciju", rekao je Kovačević.

Direktor tvrtke EVN Croatia Werner Casagrande kazao je kako se trenutno odvijaju radovi između Klisa i Solina te očekuje da bi prvi potrošači u Klisu na mrežu trebali biti spojeni tijekom ove godine.

"Do kraja ove ili početkom iduće godine priključit će nam se i prvi potrošači u Splitu. To je za nas veliki trenutak, jer smo sve godine radili da uspijemo postići ovo čemu danas svjedočimo. Za plin postoji interes kućanstava i poslovnog sektora, no ja veliki potencijal vidim u priključenju javnih zgrada", kazao je Casagrande.

Iz tvrtke EVN Croatia također ističu kako je, nakon zadnjeg pada cijene plina za 16,5 posto, plin postao još pristupačniji i atraktivniji energent koji se koristi za grijanje, hlađenje i kuhanje.

Casagrande je istaknuo i kako je tvrtka EVN Croatia do sada u izgradnju plinske mreže u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji uložila 150 milijuna kuna, od čega je 95 posto vraćeno u hrvatsku privredu kroz suradnju s lokalnim izvođačima i poslovnim partnerima.

Plinofikacija Splitsko-dalmatinske županije obuhvaća Dugopolje, Solin, Klis, Kaštela i Split. Prije godinu dana u rad je puštena plinska mreža u Dugopolju, nakon čega je EVN Croatia započeo s radovima na izgradnji plinske mreže prema Splitu, trasom koja prolazi kroz Klis i Solin. Dužina plinovoda od Dugopolja do Splita iznosit će oko 16 kilometara, radovi se trenutno odvijaju između Klisa i Solina, započeli su u ožujku i bit će gotovi do početka turističke sezone.

EVN Croatia je prisutna u Hrvatskoj od 2009. godine, a njen je vlasnik austrijska tvrtka EVN AG koja posluje u 21 europskoj zemlji te opskrbljuje više od 14 milijuna korisnika kroz različite projekte na području srednje, istočne i jugoistočne Europe.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.