Počeli pregovori o MINIMALCU, evo kada je rok

Izvor: Mondo, 19.Avg.2019, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli pregovori o MINIMALCU, evo kada je rok

Radna grupa partnera u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) Srbije sastala se danas, čime su otpočeli pregovori o minimalnoj ceni radnog sata i minimalnoj zaradi za 2020. godinu, a rok za dogovor je 15. septembar.

Foto: MONDO/Mario Milojević

"Minimalac" je u Srbiji posle povećanja proteklih nekoliko godina dostigao vrednost iznad 27.000 dinara, odnosno 155 dinara po satu rada, a prema najavama vrha države, postoje nastojanja da minimalna mesečne zarada dostigne 30.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dinara.

O "minimalcu" koji u Srbiji prima oko 350.000 radnika razgovaraju predstavnici ministarstava finansija i rada, Unije poslodavaca, i reprezentativnih Saveza Samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" a sekretar SES-a Dušan Petrović potvrdio je Tanjugu da će sutra biti održana sednice kolegijuma ovog tela na kojoj će se dogovarati dnevni red sednice SES-a.

Minimalna cena rada za 2020. godinu već je bila tema konsultacija koje je pre otpočinjanja zvaničnih pregovora ministar za rad, zapošljavanje, boračka socijalna pitanja Zoran Đorđević proteklih dana vodio odvojeno sa ministrom finansija Sinišom Malim, Unijom poslodavaca i sindikatima.

Stav sindikata pre početka pregovora bio je da povećanje minimalca u 2020. godini mora biti značajno iznad 30.000 dinara kako bi već 2021. godine minimalna zarada dostigla iznos minimalne potrošačke korpe, koja u Srbiji košta više od 36.000 dinara.

Oni tvrde da je to jedini način da se ispuni dogovor koji je unutar SES-a postignut o roku u kome bi "minimalac" trebalo da dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe.

Direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković ponovio je pred početak pregovora da je za povećanje veće od 30.000 dinara neophodno da država smanji troškove koje poslodavci imaju za poreze i doprinose.

U poslednje dve godine minimalna cena rada u Srbiji povećana je ukupno za 18,6 odsto, podsetilo je nedavno Ministarstvo finansija, i najavilo da će se sa značajnim povećanjem nastaviti.

Sindikati, poslodavci i predstavnici države u okviru SES imaju priliku da se dogovore o minimalnoj ceni rada do polovine septembra, a ukoliko do dogovora ne dođe, o minimalnoj ceni rada odluku će i bez dogovorenog predloga doneti Vlada Srbije.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Krenuli pregovori o minimalcu, rok za dogovor 15. septembar

Izvor: RTS, 19.Avg.2019

Radna grupa partnera u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) Srbije sastala se danas, čime su otpočeli pregovori o minimalnoj ceni radnog sata i minimalnoj zaradi za 2020. godinu, a rok za dogovor je 15. septembar. . "Minimalac"...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.