Počela primena odluke NBS o kreditima

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2011, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela primena odluke NBS o kreditima

Poslovne banke počele su da primenjuju odluku Narodne banke Srbije o obaveznom depozitu od 30 odsto za sve kredite u evrima, od kojih su izuzeti stambeni zajmovi, za koje je, međutim, povećano obavezno učešće sa 10 na 20 odsto.

Predstavnici banaka kažu da su već prilagodile kreditnu ponudu novim merama NBS i najavili da će građanima ponuditi dinarske kredite, sa prihvatljivijim uslovima od dosadašnjih.

Stav je banaka da će biti povećavana tražnja za dinarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kreditima, nasuprot padu tražnje za deviznim i dinarskim kreditima koji su indeksirani u stranoj valuti.

Centralna banka je ranije objavila da je ta odluka doneta sa ciljem da bude smanjen rizik zbog visokog učešća kredita indeksiranih u stranoj valuti ili su odobreni u devizama, uz ograničenje da banke mogu odobriti zajam fizičkim licima sa deviznom klauzulom, ali da ta valuta bude isključivo evro.

Takođe, prema odluci NBS, na dinarske kredite i na kreditne kartice ne odnosi se odluke o obaveznom učešću od 30 odsto.

Krajem maja, Vlada Srbije i NBS nisu bile saglasne oko odluke centralne banke da poveća učešće na stambene kredite sa 10 na 20 odsto. NBS je ostala pri svojoj odluci, koja se od danas primenjuje.

U jednoj od izjava medijima, guverner NBS Dejan Šoškić je ocenio da ta odluka nije stroga, jer banke treba da odobravaju kredite onima koji mogu da ih vrate, a zajmove treba da uzimaju oni koji mogu da ih otplaćuju na dugi rok, vodeći računa o rizicima koje nosi takav kredit.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.