Počela isporuka šećera iz rezervi

Izvor: B92, 02.Mar.2011, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela isporuka šećera iz rezervi

Beograd -- Vlada na tržište izbacila šećer iz Robnih rezervi kako bi sprečila povremene nestašice i poskupljenje.

Zajedničko za ulje, brašno, mleko i šećer u Srbiji nije samo to što su to osnovne životne namirnice, već što su svi ti artikli u poslednjih šest meseci prvo nestajali, da bi se zatim pojavili sa novom, višom cenom.

U prošloj godini proizvedene su rekordne količine šećera, a danas ga nema dovoljno na tržištu. Zbog toga je bila neophodna intevencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države iz Robnih rezervi.

Iz Robnih rezervi i po ceni od 98 dinara šećer će moći da se kupi u većini prodavnica u Srbiji.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da je intervencija pre svega psihološka ali i da joj je cilj da cene malo obuzda.

"Suštinski nestašice nije bilo već su u pitanju pokušaji dobijanja većih cena i nekog boljeg položaja na tržštu. Uveren da će ova intervencija sa cenama koje su od 10 do 15 odsto niže, stabilizovati tržište", očekuje ministar.

Uprkos tome, Milena Radulović, koja zastupa SOS markete, ne očekuje da će u njihove 32 prodavnice biti navale.

"Mislim da neće biti pojačan promet, pogotovo što sad nije period kada se priprema zimnica. Šećer i ostale namirnice koje se za pripremu zimnice koriste. Dakle, smatram da će potrošači kupovati šećer onoliko koliko im je potrebno i da neće biti potrebe za stvaranjem nekih zaliha", kazala je ona.

U Srbiji šećera zapravo nikad nije bilo više - proizvedeno je skoro pola miliona tona.

Kada se oduzme kvota za izvoz u Evospku uniju i pošto se podmire domaće potrebe, na lageru bi trebalo da bude preko 80 hiljada tona šećera.

Ali, kako je cena šećera u svetu skočila proizvođači su prodavali tamo gde im se nudi viša cena. Zato su pojedini trgovački lanci počeli da dobijaju ograničene isporuke.

Neki potrošači povremene nestašice šećera nisu ni primetili ali jesu cenu koja je rasla. Od nekih pedesetak dinara za šest meseci cena šećera skočila je na 100 i više dinara.

Ministar kaže da se osim interventne mere plasiranja šećera iz Robnih rezervi neće uvoditi neke druge mere.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.