Plata i po mesečno za ratu kredita

Izvor: Blic, 11.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plata i po mesečno za ratu kredita

Nakon što je država odustala od subvencionisanih stambenih kredita, građani se uglavnom odlučuju za komercijalne, odnosno, kredite iz sredstava banaka. U većini banaka, međutim, kažu da je tražnja za kupovinom stambenih objekata na kredit u padu, a kao osnovne razloge za to navode psihološke efekte - strah od nezaposlenosti, povećanje kamatnih stopa, kao i strah od rasta kursa.



Svetozar Šijačić, član izvršnog odbora „Rajfajzen banke” potvrđuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je tražnja za kreditima svedena na svega nekoliko mesečno i objašnjava na šta oni koji su se ipak odlučili da uzmu kredit treba da obrate pažnju.

- Prilikom zaduživanja, najvažnije je da se građani ne povode za kratkoročnim interesima niže kamatne stope na kredite indeksirane u švajcarskim francima, na primer.

I pored trenutno niže mesečne obaveze ovi krediti nose ogroman rizik promene kursa dinara kao i međuvalutnih odnosa franka i evra - ističe Šijačić.

Takođe je važno obratiti pažnju na prirodu kamatne stope, odnosno da li je fiksna ili promenljiva. Ukoliko je promenljiva, treba proveriti od čega to zavisi. Treba se informisati i o vremenskim periodima u kojima se kamatna stopa usaglašava sa tržišnim uslovima.

U bankama kažu da krediti za kupovinu stambenih objekata osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), imaju najnižu kamatnu stopu u poređenju sa ostalim modelima kredita i zbog toga predstavljaju najpovoljnije stambene kredite. Takođe, svaki zainteresovani građanin koji uzimanjem stambenog kredita želi da reši svoju stambenu situaciju, treba da ima u vidu višegodišnji period planiran za otplatu.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora banke „Sosijete ženeral”, kaže da s obzirom na problem sa odobravanjem subvencionisanih stambenih kredita, građani u ovom trenutku odlučuju za komercijalne, odnosno kredite iz sredstava banke.

- Građani treba da vode računa najpre o tome da li su u mogućnosti da uredno otplaćuju buduću ratu kredita, da provere ispravnost dokumentacije za nekretninu koju kupuju, kao i o mogućim razlozima za eventualne izmene kamatne stope tokom otplate kredita - objašnjava Rebić.

On dodaje da kada je „Sosijete ženeral” banka u pitanju, broj stambenih kredita nije u padu.

- S obzirom na to da mi nudimo stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom, u izmenjenim uslovima tržišta veliki broj klijenata se odlučuje upravo za ovakvu vrstu kredita, koji im garantuje istu ratu i istu kamatu tokom celog perioda otplate - ističe Rebić.

I „Hipo Alpe-Adrija banka” ima značajno učešće na tržištu Srbije od preko 13 odsto u stambenim kreditima odobrenim građanima.

Rade Šević, direktor odeljenja za komunikacije „Hipo Alpe-Adrija” banke kaže da je interes i za subvencionisanim kreditima u „Hipo banci”, u poslednjih nekoliko meseci bio u padu.

- Stoga je „Hipo banka” i kreirala specijalnu ponudu za stambene kredite u Univerzitetskom naselju Belvil. Takođe, predstavnici „Hipo banke” su već imali nekoliko sastanaka u Ministarstvu za infrastrukturu, sa namerom aktivnog doprinosa u kreiranju novog sistemskog rešenja, koje bi omogućilo građanima efikasno i pristupačno rešenje stambenih problema - objašnjava Šević.

Subvencionisani krediti

Kada su u pitanju subvencionisani stambeni krediti, Vlada je nedavno odlučila da se zbog smanjenih prihoda u budžetu i razvijenog tržišta, stopira ovaj program do daljeg. Prema poslednjim informacijama, za prošlu godinu trebalo je da se iz budžeta za subvencije stambenih kredita isplati 150 miliona dinara, a do sada je isplaćeno oko 98 miliona. Isplatu čeka još 58 kredita. Od početka godine Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita nije primala nove zahteve.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plata i po mesečno za ratu kredita

Izvor: EMportal, 11.Maj.2009

Nakon što je država odustala od subvencionisanih stambenih kredita, građani se uglavnom odlučuju za komercijalne, odnosno, kredite iz sredstava banaka. U većini banaka, međutim, kažu da je tražnja za kupovinom stambenih objekata na kredit u padu, a kao osnovne razloge za to navode psihološke...

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.