Izvor: Blic, 17.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćali karte falš parama

Plaćali karte falš parama

BEOGRAD Lažne novčanice u apoenima od sto dinara otkrivene su juče u Beogradu u cirkusu 'Korona'. Prema rečima Marije Sremčević, vlasnice cirkusa, gledaoci su na blagajni 'Korone' ostavili pet falš stodinarki.

U subotu posle predstave, od novca sakupljenog od prodatih karata podelili smo artistima plate. Niko nije ni sumnjao da tu ima i lažnih novčanica. Lažni dinari ne bi bili ni otkriveni da jedan naš radnik, inače Bugarin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije sledećeg juče otišao na pijacu, gde umalo nije doživeo linč. Hteo je tom novčanicom da pazari od seljaka, koji su, otkrili da je lažna kaže za 'Blic' Sremčević, navodeći da su, čim se radnik, 'sav uplakan' vratio sa pijace, pozvali policiju i prijavili pronalazak falš novčanica.

Policija je proverila sav novac kojim su prethodnih dana posetioci plaćali ulaznice, kao i dinare kojima su isplaćeni zaposleni. Kontrolom je pronađeno još četiri lažne stodinarke, koje je policija zaplenila.

Nisam primetila nikakvu razliku. Papir na kome je štampana falš stodinarka istog je kvaliteta kao i original i ima crvenu, zaštitnu, nit. Čak su i serijski brojevi na lažnim novčanicama različiti. Tek na svetlosti se može prepoznati lažna novčanica, jer joj je podloga čista, za razliku od originalne, koja je 'karirana' objašnjava vlasnica 'Korone', dodajući da su, prema njenom mišljenju, falš stodinarke već duže vremena u opticaju, jer je papir savijen. A.A. Proveriti prema svetlosti!

Ovo nije prvi slučaj puštanja u opticaj lažnih stodinarki u Beogradu. Da bi se građani zaštitili da falsifikovani dinari ne dospeju u njihove ruke, potrebno je da svaku novčanicu od sto dinara, koja se glavnom falsifikuje, provere, a najlakši način za to je da je pogledaju na svetlosti. Ukoliko podloga novčanice nije 'išarana' rombovima, novčanica je nesumnjivo lažna. U tom, i u slačaju kada im je još nešto na novčanici sumnjivo, bilo da je to nit, serijski broj ili boja papira, najbolje je da stvar prijave policiji, da se u suprotnom oni ne bi našli pod 'udarom zakona' zbog rasturanja lažnog novca.

U cirkusu 'Korona' juče otkrivene falsifikovane stodinarke

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.