Pirotski okrug oživeo od kad je Koridora 10

Izvor: RTS, 18.Jul.2019, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirotski okrug oživeo od kad je Koridora 10

Stručnjaci su procenili da je od izgradnje Koridora 10 najveće koristi imao sektor transporta, turizma i ugostiteljstva, a značajno su povećana i ulaganja u industriju. Njihov zaključak je da se pirotski kraj, zahvaljujući Koridoru, u poslednjoj deceniji mnogo brže razvija.
Sa oko 6.500 radnika i 24 proizvodne kompanije slobodna zona Pirot najveća je u Srbiji. Tekstilna firma "Malevos" posluje u zoni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zapošljava 50 radnika. U Pirot su došli zbog carinskih povoljnosti ali i zbog izuzetnog geostrateškog položaja.

"Od kada je izgrađen auto-put, za sat i po stižem do Sofije, ako nema gužve na granici. Takođe, transport naše robe je mnogo brži. Auto-put je idealan za posao kojim se bavim", ističe Albena Nikolova, investitor u Slobodnoj zone.
Završetkom izgradnje auto-puta teretni kamioni više ne saobraćaju kroz Pirot, a industrijska četvrt direktno je povezana sa Koridorom.
"Biti 300 metara od najsavremenijeg i najbržeg auto-puta kroz Evropu je velika prednost u poslovanju. Dvadesetpet hiljada kamiona koji godišnje prođu kroz Slobodnu zonu ne ugrožavaju grad Pirot", napominje Zoran Petrović, pomoćnik direktora Slobodne zone.
Zahvaljujući izgradnji Koridora opština Bela Palanka uposlila je oko 500 radnika i više nije najsiromašnija u Srbiji.
"Ono što je za nas najbitnije biće aktivirana naša industrijska zona. Gradiće se fabrike i mislim da ćemo krajem 2020. ili početkom 2021. godine imati novih 500 radnih mesta", ukazuje Goran Miljković, predsednik opštine Bela Palanka.
U studiji koju su uradili univerzitetski profesori zaključeno je da se opštine koje su povezane sa Koridorom 10 mnogo brže razvijaju od ostalih.
Dubravka Negre, regionalna direktorka Evropske investicione banke, navodi da se procenjujeda će se tokom izgradnje stvoriti oko 19.000 novih radnih mesta.
"Ima naravno i ekonomskih koristi koje se tiču smanjenja broja saobraćajnih nesreća i povećanje bezbednosti saobraćaja", dodaje Negre.
Ministarka građevine Zorana Mihajlović smatra da Pirotski okrug i sam Pirot izgledaju potpuno drugačije poslednjih godina.
"Vidi se po velikim investitorima, po Slobodnoj zoni i po jednom gradu koji je oživeo. Govorim o celom okrugu i to je ono što će doneti svakom građaninu bolji kvalitet života", napominje Mihajlovićeva.
Stručnjaci ističu da će pravi efekti izgradnje Koridora 10 biti vidljivi tek za pet do sedam godina. Ono što se već sada može konstatovati – Pirotski okrug je najviše napredovao kada je u pitanju razvoj turizma. Broj turista za proteklih pet godina povećan je čak četiri puta, a dva puta je povećan broj putnika na Koridoru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.