Petrović: U potpunosti izmirene obaveze u mlekarstvu

Izvor: Blic, 24.Mar.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: U potpunosti izmirene obaveze u mlekarstvu

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da su ove nedelje isplaćene premije za mleko za poslednji kvartal 2011, čime su u potpunosti izmirene lanjske obaveze prema proizvođačima mleka.

- Novac je isplaćen svim mlekarama koje su ispunile neophodne formalnosti i nalazi se na njihovim računima - kazao je Petrović, napominjući da mlekare imaju rok od tri dana, računavši od 22. marta da sredstva isplate proizvođačima mleka.

Za premije za mleko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za četvrti kvartal 2011. godine isplaćeno je 680 miliona dinara, a za te namene u prošloj godini izdvojeno ukupno oko 2,7 milijardi dinara. Novac je dobilo više od 15.000 poljoprivrednih proizvođača.

Petrović je kazao da podsticaji za proizvodnju mleka u ovoj godini neće biti manji nego lane, kada je premija za mleko iznosila pet dinara za litar, a davanja po umatičenom grlu 25.000 dinara.

- Ova mera je pokazala jako dobar rezultat u 2011, kada su mlekare u Srbiji otkupile ukupno 800 miliona litara mleka - istakao je Petrović, podsećajući da je otkup mleka godinu pre iznosio 760 miliona litara.

Petrović je rekao da očekuje da takav trend bude nastavljen, ukazujući da se u poslednjih nekoliko meseci beleži i povećanje izvoza mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije u zapadnu Evropu, Rusku federaciju, "komšijsko okruženje” - zemlje Zone slobodne trgovine Centralne Evrope (CEFTA).

- Mlekarska industrija ide veoma ozbilnjim koracima napred, očekujemo i da se velike transakcije dogode i da će najveća mlekara (Imlek) verovatno promeniti vlasnika (Kampina) uskoro" nadam se da se neće isprečiti nikakve proceduralne smetnje da se to desi u najkraćem roku - kazao je Petrović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.