Petrović: Srbija u recesiji i 2015.

Izvor: GdeInvestirati.com, 29.Okt.2014, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Srbija u recesiji i 2015.

BEOGRAD - Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da svi ovogodišnji trendovi pokazuju da ni sledeće godine neće biti privrednog rasta, već da će Srbija i 2015. godine biti u recesiji.

"Već sada pravimo makro projekcije za sledeću godinu, i ne vidimo rast, trendovi ove godine pokazuju da će i sledeće godine najverovatnije biti recesija. Privreda bi na tom trendu bila čak i da nije došlo do smanjenja plata i penzija", ocenio je Pavle Petrović >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << u emisiji Oko ekonomije na RTS.

Petrović je, međutim, dodao da će dodatni efekat na pad proizvodnje u 2015. godini dati smanjenje plata i penzija koje će izazvati pad tražnje.

"Otuda je neophodno da tu uskoče javne investicije koje bi delom kompenzovale ovaj efekat zatezanja", ocenio je Petrović.

Petrović je naveo da je smanjenje plata i penzija bila nužna mera, ali da ona nije dovoljna, jer se na ovaj način štedi svega 400 miliona evra u sledećoj godini, što znači da u 2015. nedostaje još 300 miliona evra uštede.

Predsednik Fiskalnog saveta je naveo da postoje još tri bloka reformi koje se moraju sprovesti da bi se deficit sveo na razuman nivo, a to je reforma javnih preduzeća, smanjivanje zaposlenosti u budžetskom sektoru koji ne podrazumeva javna preduzeća i firme u restrukturiranju, zatim bolja naplata poreza i borba protiv sive ekonomije.

Petrović je naveo da od svih javnih preduzeća "Srbijagas" pravi najveći problem, jer sada već ima milijardu evra duga i rekao da je problem što država ovom javnom preduzeću sada izdaje po treći put garanciju od 160 miliona evra.

Petrović očekuje da će ubuduće predmet razgovora sa MMF biti i reforma javnih preduzeća, koja je do sada uglavnom bila u nadležnosti Svetske banke i da će ubuduće na tom problemu raditi integrisano ove dve institucije.

"Verujem da će MMF tražiti vrlo čvrste garancije šta će se dešavati sa javnim preduzećima i to je odlično za sve, jer je to težak profesionalni posao. A težak je i politički", ukazao je on.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.