Petrohemija ponovo radi

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrohemija ponovo radi

Simboličnim puštanjem fabrike Etilen u pogon, danas, nakon tri meseca zastoja i restrukturiranja, u pančevačkoj Petrohemiji ponovo je pokrenuta proizvodnja. Dinkić: Poslovanju sa gubicima došao kraj.

Fabriku je u pogon pustio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić u prisustvu ministra energetike Petra Škundrića, direktora Naftne industrije Srbije Kirila Kravcenka, ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina, direktora Lukoila Aleksandra Panfilova >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i direktora NIS Petrola Arkadija Jegezerjana.

Prethodno su ministar Dinkić i direktor NIS-a Kravčenko potpisali protokol o saradnji istovremeno izrazivši spremnost da se, zbog oporavka Petrohije, omogući sprovodjenje investicionog programa za povećanje kapaciteta i konverziju dugova te kompanije prema poveriocima.

Dogovoreno je i da NIS konvertuje deo potraživanja u vrednosti 24 miliona u akcije Petrohemije čime će NIS-ov udeo biti, kako je rečeno, za sada, 25,79 odsto, što je za šest odsto više.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će, ukazano je, predložiti Vladi Srbije da do kraja septembra usvoji zaključak za saglasnost na konverziju potraživanja Republike Srbije i javnih preduzeća u kapital Petrohemije oko 50 miliona evra.

Ta konverzija duga, kako je rečeno, treba da se sprovede do kraja godine.

Ministar Dinkić je rekao da Petrohemija ima odlično tržiašte i proizvode, ali da je poslovala sa gubitkom i da je tome sada došao kraj.

On je dodao da je sa Lukoilom i NIS-om napravljen ugovor o snabdevanju sirovim benzinom od 40.000 tona mesečno, što će, kako je rekao, Petrohemiji omogućiti rad punim kapacitetom.

Dinkić je ukazao da je važno to što će tim ugovorom Petrohemija uštedeti na sirovinama 14 miliona dolara godišnje, dok će smanjenjem plata i oslobadjanjem veška ljudi biti uštedjeno 22 miliona evra godišnje.

"Radi se i na novim investicijama u iznosu od 30 miliona evra, od kojih će 1o milina evra biti učešće Vlade Srbije", rekao je Dinkić.

Škundrić je ukazao da posle svega, zahvaljujući pre svega Vladi Srbije, NIS-u i Lukoilu, Petrohemija sada ulazi u fazu stabiliazcije i novih investicija.

Ministar je najavio rekonstrukciju bazne fabrike Etilen i PEVG (polietilen visoke gustine), a u planu je i pokretanje proizvodnje u PENG-u (polietilen niske gustine) i izgradnju fabrike za proizvodnju politprotilena.

Kravčenko je istakao da je ponovno pokretanje proizbodnje u Petrohemiji veliki uspeh koji ne bi mogao biti učinjen za tri meseca bez podrške i pomoći ministara Dinkića i Škundrića.

Kravčeno je rekao da smatra da Patrohemija ima veliku perspektivu i najvio izradu zajedničke petogodišnje strategije.

Značajan dan za energetiku Srbije

Naftna industrija Srbije i američka kompanija CBI Lumus potpisali ugovor vredan 396 miliona evra o izgradnji postrojenja u Rafineriji "Pančevo" za evrodizel i bezolovni benzin standarda "evro 5".

Ta investicija će biti završena u trećem tromesečju 2012. godine, kada bi postrojenje trebalo da počne rad, a predstavlja deo obaveza ruskog Gaspromnjefta za modernizaciju preradjivačkog kompleksa NIS iz ugovora o kupovini 51 odsto akcija srpske kompanije.

"Taj ugovor omogućiće Srbiji da za nekoliko godina postane ključni strateški igrač na teritoriji Balkana i služi kao potvrda dobre saradnje izmedju Srbije i Rusije", ocenio je Kravčenko.

Današnji dan je izuzetno značajan za energetiku Srbije, jer je ponovo puštena u rad "Petrohemija" i, izgradnjom pogona za proizvodnju čistih goriva, počela modernizacija "Rafinerije Pančevo", izjavio je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Škundrić je ukazao da, zahvaljujući pre svega Vladi Srbije, NIS-u i "Lukoilu", "Petrohemija" sada ulazi u fazu stabiliazcije i novih investicija. On je najavio rekonstrukciju bazne fabrike Etilen i PEVG (polietilen visoke gustine), u koje će biti investirano 14,5 miliona evra, od kojih samo u 2009. godini 800.000.

U planu je i pokretanje proizvodnje u PENG-u (polietilen niske gustine) i izgradnja fabrike za proizvodnju politprotilena, vrednost investicije je 17,5 miliona, od čega će ove godine biti uloženo 500.000.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Pokretanje proizvodnje u “Petrohemiji”

Izvor: Capital.ba, 17.Sep.2009

BEOGRAD, U HIP 'Petrohemiji' iz Pančeva danas će ponovo biti pokrenuta proizvodnje, poslije tri mjeseca pauze, a potpredsjednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko prisustvovaće tom događaju,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.