„Petrohemija” obnovila proizvodnju

Izvor: Politika, 17.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Petrohemija” obnovila proizvodnju

Rukovodstvo NIS-a pristalo da 27 miliona evra duga zameni za vlasništvo u pančevačkom kompleksu, a „Lukoilu” dug u 46 rata

Pančevo – Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić pritisnuo je dugme, a zaglušujući zvuk koji se potom čuo prisutnima je jasno stavio do znanja da je posle tri meseca mirovanja počelo ubacivanje sirovog benzina u peći pogona za proizvodnju etilena. Jučerašnjem vraćanju u život „Petrohemije", koja je naš >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najveći izvoznik, prisustvovali su i ministar energetike Petar Škundrić, ruski ambasador Aleksandar Konuzin, kao i predstavnici NIS-a i „Lukoila". Njima je Dinkić zahvalio na razumevanju ispoljenom u pregovorima o vraćanju duga za davno isporučene sirovine „Petrohemiji".

Neposredno pre puštanja u rad „Petrohemije", ministar Dinkić i Kiril Kravčenko, direktor Naftne industrije Srbije, potpisali su protokol o strateškoj saradnji NIS-a i „Petrohemije". Ukupan dug „Petrohemije" NIS-u od 86 miliona evra, jednim delom (27 miliona) biće konvertovan u vlasništvo „Petrohemije", pa će NIS posedovati 25,79 odsto kapitala pančevačkog petrohemijskog giganta. Preostali deo duga biće vraćen u tranšama do septembra 2014. godine. Vlada Srbije će 50 miliona evra duga „Petrohemije" prema državi takođe konvertovati u vlasništvo, što će još smanjiti zaduženost tog kompleksa u iznosu od 224 miliona evra. Država sada već ima 46,22 odsto kapitala ove fabrike i najveći je njen akcionar.

Dug „Lukoilu" od 46,72 miliona evra biće od 1. januara naredne godine vraćan u mesečnim ratama od po milion evra.

Kako su ministri Dinkić i Škundrić izjavili, „Petrohemija" će godišnje uštedeti 14 miliona dolara na dogovorenim nižim cenama sirovog benzina, kao i 22 miliona dolara zbog više nego prepolovljenog mesečnog fonda za plate. Iz „Petrohemije" ovih dana odlazi sa otpremninom više od 500 radnika. Garancije u ukupnoj vrednosti od 24,2 miliona evra za prve isporuke sirovog benzina dale su Inteza, Komercijalna i Metals banka.

Škundrić i Dinkić su posebno naglasili značaj pokretanja „Petrohemije" za ukupnu privredu Srbije, jer je to izvoznik koji će startovati sa ugovorenim mesečnim isporukama sirovog benzina od 40.000 tona.

Kiril Kravčenko je rekao da njegova firma pomaže „Petrohemiji" gde su se problemi gomilali godinama, izrazivši nadu da će od 2010. biti urađen petogodišnji strateški plan saradnje NIS-a i „Petrohemije".

M. Šašić

[objavljeno: 18/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.