Petina  kompanija  u lošem položaju

Izvor: S media, 20.Jul.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petina kompanija u lošem položaju

Petina srpskih privatnih kompanija ocenila je u junskoj anketi svoj trenutni položaj kao loš, a približno isti procenat kompanija očekuje da će u naredna tri meseca biti u lošijem položaju nego danas, navedeno je u poslednjem broju "Makroekonomskih analiza i trendova" Ekonomskog instituta.

Većina pokazatelja zadržala se na relativno niskom nivou, uprkos odredjenom poboljšanju u odnosu na vrednosti s početka godine.

U junu je došlo do pada inflacionih očekivanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koja su i dalje ostala na relativno visokom nivou, pošto 62 odsto firmi očekuje rast cena svojih inputa u naredna tri meseca, a 25,3 odsto firmi očekuje rast cena svojih gotovih proizvoda.

Pesimizam je potvrdjen i na osnovu pokazatelja očekivane prodaje - čak četvrtina anketiranih firmi očekuje nižu prodaju u naredna tri meseca, dok je u junu 2008. godine samo šest odsto firmi očekivalo nižu tromesečnu prodaju.

Svaka četvrta privatna kompanija u naredna tri meseca očekuje da će smanjiti broj zaposlenih radnika, dok je ista očekivanja u junu 2008. godine imalo svega 6,4 odsto firmi.

U junskoj anketi očekivani rizik u poslovanju ostao je na visokom nivou - 55 odsto kompanija očekuje rast rizika u poslovanju u naredna tri meseca.

U junu je zabeležen i rekordno nizak nivo očekivanih stranih investicija - svega 13 odsto kompanija očekuje strane investicije u naredna tri meseca.

Kao pozitivan signal junske ankete treba istaći da se 42 odsto firmi izjasnilo da im je nivo potraživanja previsok, a to je poboljšanje u odnosu na maj, kada se na isti način izjasnilo 56 odsto kompanija.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.