Pet razloga što su Danci srećni na poslu

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jul.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet razloga što su Danci srećni na poslu

Bez straha od gubitka posla, sa kraćim radnim vremenom, u humanim i opuštenim uslovima i sa konstantom (plaćenom) edukacijom, Danci su srećni dok rade, ili su pak srećni zato što rade.

Odgovor na to pitanje nije najvažniji. Važno je da su zbog toga efikasni. Efikasniji i od Amerikanaca. Većina Danaca je zadovoljna svojim poslom, radnom atmosferom i prilikama koje im se pružaju, prenosi Fonet. Istraživanja su ukazala na pet razloga zašto su Danci srećni na poslu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Prvi je razumno radno vrijeme

Danci su shvatili kako prekovremeni sati zaposlenog imaju niz negativnih posljedica, kako na zaposlene tako i na poslodavce. Poređenja radi, Amerikanci koji rade 1.790 sati godišnje, u odnosu na Dance koji na radnom mjestu provedu samo 1.540 sati, manje su produktivni i znatno nezadovoljniji na svom poslu.

I dok Amerikanci prekovremene sate smatraju dokazom svoje predanosti i uspješnosti, Danci ih smatraju dokazom neefikasnosti i nedostatkom smisla za određivanje zadataka i vođenje posla.

Drugi razlog je što je šef odgovoran, ali nije „glavni“

U većini zapadnih zemalja hijerarhija je vrlo jasna i šef je ultimativni autoritet. U Danskoj, situacija nije tako crno-bijela. Danci na poslu imaju znatno više autonomije i ovlašćenja, češće učestvuju u odlukama koje se tiču poslovanja i uvijek su dobrodošli sa svojim prijedlozima i idejama za unapređenje poslovanja.

Treći razlog su velikodušna primanja s berze

Gubitak posla u Danskoj nije tako veliki problem jer radnik nakon otkaza još dvije godine prima 90 odsto plate, što mu ostavlja dovoljno prostora i vremena da se snađe i reorganizuje karijeru i život.

Četvrti razlog je što ulažu u svoje zaposlene

Još u 19. vijeku, Danci su shvatili važnost obrazovanja u toku života, u koje neprestalno ulažu. Od plaćenih edukacija, seminara i netvorkinga pa sve do mogućnosti raznih oblika prekvalifikacija i savjetovanja prilikom odabira studija.

O petom razlogu govori i jezik

Danski jezik nema neke riječi koje označavaju određene pojmove. I dok japanski jezik za riječ posao koristi riječ karoši, što znači „umoran od posla“, Danci imau riječ arbejdsglade koja se prevodi u kontekstu „srećan na poslu“.

Te riječi čine veliku razliku - kako u vokabularu, tako i u samom pristupu poslu i očekivanjima od njega, prenose agencije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Pet razloga što su Danci srećni na poslu

Izvor: Capital.ba, 04.Jul.2015

KOPENHAGEN, Bez straha od gubitka posla, sa kraćim radnim vremenom, u humanim i opuštenim uslovima i sa konstantom (plaćenom) edukacijom, Danci su srećni dok rade, ili su srećni zato što rade. Odgovor na to pitanje nije najvažniji. Važno je da su zbog toga efikasni. Efikasniji i od Amerikanaca....

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.