Pesticidi samo u jednom uzorku paradajza

Izvor: S media, 09.Jul.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pesticidi samo u jednom uzorku paradajza

Rezultati analiza obavljenih tokom akcije kontrole na kvantaškim i zelenim pijacama u šest gradova u Srbiji pokazali su da je samo u jednom uzorku paradajza sa Kvantaške pijace u Beogradu pronadjen ostatak pesticida, aktivna materija "Ciprodinil" , saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Fitosanitarni inspektor je odgovornom licu koje je vršilo distribuciju paradajza zabranio promet tog povrća u količini od 400 kilograma i podneo zahtev za podnošenje prekršajne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prijave zbog stavljanja u promet hrane koja sadrži ostatke pesticida i nije bezbedna.

Veterinarska inspekcija je nakon dobijenih rezultata na zelenoj pijaci u Kragujevcu zabranila prodaju jaja proizvodjačima koji nisu imali potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti pošiljke i prodaju pilećeg mesa samostalne zanatsko-trgovinske radnje „Jadac".

Razlog za to je što su pilići odgajani na neregistrovanoj farmi, a protiv odgovornih lica podnesene su prekršajne prijave, dodaje se u saopštenju.

Analize svi ostalih uzoraka voća, povrća, mesa, mleka, mesnih i mlečnih proizvoda pokazuju da su ti proizvodi ispravni i bezbedni za upotrebu, ističe se u saopštenju.

Akcijsku kontrolu na kvantaškim i zelenim pijacama u šest gradova na teritoriji Srbije izvršile su poljoprivredna, fitosanitarna i veterinarska inspekcija Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede u saradnji sa Nacionalnom organizacijom potrošača Srbije (NOPS), a u cilju kontrole bezbednosti namirnica na tržištu.

U saopštenju se podseća da su 27. juna ove godine timovi inspektora Generalnog inspektorata Minisatrstva poljoprivrede vršili inspekcijsku kontrolu istovremeno na 12 pijaca u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu, Užicu i Nišu.

Oni su tom prilikom uzorkovali voće i povrće (paradajz, krastavac, crni luk, papriku, krompir, šargarepu, limun, banane i maline), sa posebnim akcentom na proveru ostataka pesticida, a veterinarska inspekcija izvršila je ispitivanje bezbednosti namirnica životinjskog porekla u pogledu uslova čuvanja i prodaje hrane.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.