Penzionisani policajci traže veće penzije

Izvor: Capital.ba, 17.Sep.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionisani policajci traže veće penzije

SARAJEVO – Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske predlaže da se izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske odnose i na do sada penzionisane pripadnike MUP-a Republike Srpske. U prijedlogu upućenom Narodnoj skupštini, predsjedniku Srpske, predsjedniku Vlade, ministru unutrašnjih poslova i direktoru Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Udruženje predlaže da se u članu izmjena Zakona, poslije stava koji reguliše da pripadnici MUP-a Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << ubuduće idu u penziju sa prosjekom najpovoljnijih pet godina, doda novi stav kojim bi bilo propisano da se izmjene Zakona odnose i na do sada penzionisane pripadnike. Udruženje veterana službi bezbjednosti predlaže da se tim dopunama propiše da će se svim dosadašnjim penzionerima MUP-a Srpske u narednih do pet godina svake godine vršiti revalorizacija penzija u kontinuitetu. “Predlažemo da se propiše odredba kojom se kroz reviziju penzija svake godine smanjuje broj godina za obračun prosjeka do sada penzionisanih radnika MUP-a Republike Srpske do dostizanja obračuna na nivo od pet najpovoljnijih godina staža”, pojašnjavaju iz Udruženja. U Udruženju smatraju da se na ovaj način nepravde prema sadašnjim penzionerima pripadnicima MUP-a Republike Srpske ranije vršenim izmjenama Zakona o PIO mogu ispraviti u narednih pet godina i dovesti u ravnopravan položaj sa budućim penzionerima, tim prije što pripadnici MUP-a u Federaciji BiH imaju mnogo, čak i dvostruko veće penzije u odnosu na penzionere MUP-a Republike Srpske. “Umjesto obrazloženja ovog prijedloga, u prilogu akta, dostavljamo vam Radnu verziju pripremljene apelacije, odnosno inicijative Ustavnom Sudu Republike Srpske na ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o PIO Republike Srpske. Ako prijedlog bude prihvaćen i usvojen odustali bismo od upućivanja ove apelacije”, navodi se u prijedlogu koji je potpisao predsjednik Udruženja Goran Mačar. Iz Udruženja pozdravljaju, cijene i smatraju da je predloženim izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koje se odnose na uslove odlaska u penziju, /petogodišnji prosjek/ učinjen veliki korak naprijed u odnosu prema pripadnicima MUP-a Srpske koji svakodnevno obavljaju veoma složene, teške, često i po život opasne poslove i radne zadatke. Srna Чланак Penzionisani policajci traže veće penzije се појављује прво на INFORMACIJA JE KAPITAL - Capital.ba.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Povećavaju penzije pripadnicima MUP-a

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2019

BANJALUKA - Razlog za donošenje Zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.