Izvor: Blic, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionerima u decembru prosečno po 15.300 dinara

Penzionerima u decembru prosečno po 15.300 dinara

Osim redovne novembarske penzije, penzioneri korisnici Fonda PIO zaposlenih dobiće u decembru i prvi deo duga u visini jedne četvrtine penzije. Ta četvrtina, budući da se radi o primanjima iz trećeg ovogodišnjeg kvartala (u dug su pretvoreni drugi avgustovski i oba septembarska čeka), u proseku iznosi oko 3.000 dinara, tako da će penzioner sa prosečnim primanjem u sledećem mesecu ukupno primiti oko 15.300 dinara (prosečna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novembarska penzija je 12.300 dinara).

Da li će dug najstarijima biti isplaćen uz prvi ili drugi novembarski ček još nije odlučeno. Čeka se usvajanje izmena nedavno usvojenog zakona kojim je regulisano vraćanje dugovanja penzionerima. Ove zakonske izmene, kako nam je rečeno u Ministarstvu finansija, trebalo bi da se za petnaestak dana upute u skupštinsku proceduru. U Ministarstvu navode da se neće ništa menjati u odnosu na saopštenje ovog ministarstva od pre nedelju dana kada je rečeno da će korisnicima Fonda PIO zaposlenih prva četvrtina duga biti isplaćena u decembru ove, druga u julu sledeće godine, a ostatak u 2007. i 2008. godini. Ali u tom saopštenju nije navedeno ništa o vraćanju duga penzionisanim seljacima. Ranije usvojenim zakonom bilo je propisano da se taj dug vrati u pet godišnjih rata, počev od sledeće godine. Međutim, priprema se izmena i ovog zakona čime će konačno biti regulisana dinamika isplate duga seljacima. Prema nezvaničnim najavama, vraćanje bi počelo ne 2006. nego 2007. godine u četiri rate, umesto ranije predviđenih pet. Upravni odbor Penzijskog fonda zemljoradnika prihvatio je da se, ako tako mora, početak isplate pomeri za godinu dana, ali da se u tom slučaju na deo koji je trebalo da bude isplaćen u 2006. seljacima obračuna kamata. R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.