Pelinkovac: Gorčina srpska - proizvodnja slovenačka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pelinkovac: Gorčina srpska - proizvodnja slovenačka

BEOGRAD - Slovenačko preduzeće "Bio-sad" počeće da proizvodi liker srpske marke "gorki list", saopštila je danas firma "Grenki list".

Kako se navodi u saopštenju, "Bio-sad" planira ove godine da proizvede tri miliona litara "gorkog lista", a da u narednih pet godina poveća proizvodnju na devet miliona litara godišnje.

Lakši plasman u EU

Prema navodima vlasnika brenda "gorki list", srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biznismena Vojina Đorđevića, u razvoj tog brenda je u prethodnih 10 godina uloženo oko 30 miliona evra.

Đorđević je kazao da je odlučeno da se "gorki list" proizvodi u Sloveniji da bi se što lakše plasirao na tržište drugih članica Evropske unije.

Devedeset odsto tržišta

Prema podacima slovenačke agencije za privredne registre vlasnik kompanije "Bio-sad" su Vladimir Černčič i Antonija Žvikart iz Slovenije.

U saopštenju Grenkog lista navodi se da brend "gorki list" u Srbiji zauzima 90,14 odsto tržišta pelinkovca i dodaje se da su to podaci Poslovne zajednice Vrenje iz marta 2009. godine.

Đorđević je većinski vlasnik proizvođača pića Gorki list iz Beograda, sa udelom od 70 odsto, dok srpski košarkaš Vlade Divac ima udeo od 30 procenata.

U sporu sa košarkaškom zvezdom

Đorđević je godinu i po dana u sudskom sporu sa Divcem, koji je preuzeo vlasništvo nad proizvođačem vode "Voda voda".

Prema navodima Đorđevića, Divac je trebalo da postane vlasnik 30 odsto Voda vode, ali nije isplatio vrednost kapitala a upisao se kao vlasnik cele kompanije.

Brendove "voda voda" i "gorki list" registrovao je slovenački Grenki list, pokazuju podaci srpskog Zavoda za zaštitu intelektualne svojine.

U martu je najavljeno da će Đorđević početi da proizvodi "Voda vodu" u Crnoj Gori zbog spora sa Divcem.

Prema podacima slovenačke agencije za privredne registre, vlasnik "Grenkog lista" je Đorđe Đorđević iz Subotice, koji je, kako navode beogradski mediji, sin Vojina Đorđevića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.