Pastor: Podrška Udruženju za borbu protiv multiple skleroze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2017, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Podrška Udruženju za borbu protiv multiple skleroze

Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga u Novom Kneževcu obeležilo je 25 godina postojanja. Jedino udruživanjem je moguće da se ukaže na probleme osoba sa invaliditetom, a neophodna je i pomoć pokrajinskih i državnih institucija.

Više od sedam hiljada osoba u Srbiji boluje od multiple skleroze, ali se strahuje da je taj broj još veći. Uslovi za kvalitetniji život osoba sa invaliditetom donekle su se popravili u odnosu na prethodni period. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

''Zadovoljna sam pre svega sa zdravstvenom negom. Leči me profesor Nađ, koji je izuzetan lekar, jednom godišnje idem na neurološko odeljenje kada primim pet boca terapije, socijalno me pošalje tri nedelje u Kanjižu na lečenje, tako da se za sada dobro držim", kaže Svetlana Simin, Bečej.

''Ne postoji lek protiv multiple skleroze. Ono što koristim je vrlo jako sredstvo i ne osećam se baš najbolje nakon terapije'', kaže Eva Feješ, Kanjiža.

Kako bi se redovno ukazivalo na probleme koje imaju osobe sa nekom vrstom invaliditeta, najvažnije je udruživanje. Pravi primer je Udruženje obolelih od multiple skleroze u Novom Kneževcu koje je obeležilo 25 godina postojanja. Svojim radom uspeli su da utiču na nadležne i skrenu pažnju na svoje zahteve.

''Poboljšao se život osoba sa invaliditetom. Uspeli smo neke zakone da promenimo, uticali smo na inkluziju u obrazovanju, na arhitektonske barijere, a imamo dosta i zapošljavanja preko Nacionalne službe, jedino što nam je želja jeste da radnici budu zaposleni na neodređeno'', kaže Slavica Zorić, Udruženje obolelih od multiple skleroze, Novi Kneževac.

Vrlo važna karika u pronalaženju rešenja za veliki broj problema koje imaju oboleli od multiple skleroze trebalo bi da budu pokrajinske i državne institucije.

''Treba da pomognemo ličnim pojavljivanjem, podrškom ideja, konkursnih prijava, jer mislim da je to jedini način da se to gradi u udruženju u predstojećih nekoliko decenija jer za to postoji institucionalna i trajna potreba'', kaže Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Multipla skleroza je hronična progresivna bolest centralnog nervnog sistema, a verovatnoća oštećenja tkiva raste što duže neko boluje od te bolesti. Bolest najčešće počinje u periodu između 20. i 40. godine, a može početi i kasnije, kao i u detinjstvu. Žene dva puta češće obolevaju od muškaraca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pastor: Podrška Udruženju za borbu protiv multiple skleroze

Izvor: Blic, 28.Jun.2017

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor prisustvovao je danas u Novom Kneževcu svečanoj skupštini Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga, i istakao da veoma ceni uloženi napor i rezultate koje je ovo Udruženje ostvarilo tokom četvrt veka aktivnog rada...„I lično,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.