Pašalić: Vanredno stanje je bilo neophodno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2020, 18:06

Pašalić: Vanredno stanje je bilo neophodno

Tek za dve ili tri nedelje videće se da li je vanredno stanje bilo opravdano ili ne, rekao je za RTV zaštitinik građana Zoran Pašalić ističući da smatra kako je uvođenje takvog stanja bilo neophodno i opravdano, jer je neprikosnoveno pravo na zdravlje, život i zaštitu kolektivnog pamćenja.

On je u emisiji Pravi ugao istakao da se položaj penzionera i starije populacije tokom vanrednog stanja ne može jednostrano posmatrati u kontekstu Evropske konvencije o ljudskim pravima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer je bilo zemalja u Evropi koje su imale mnogo više žrtava nego mi.

Komentarišući događaj i video klip u kojem mladić u Obrenovcu provaljuje u izbeglički centar, Pašalić je rekao da ne smemo dozvoliti da se vrata nasilju odškrinu.

"Bez obzira da li je reč o fizičkom ili nekom drugom nasilju to se ne sme tolerisati. Videćemo šta će tužilaštvo uraditi i kako će sud kvalifikovati taj incident i dok toga ne bude zaštitinik građana ne može da komentariše i daje političke izjave u kontekstu pitanja, da li je to izazivanje verske ili nacionalne mržnje", kaže on.

Odgovarajući na pitanje koliko su vanredno stanje i karantin u kojem smo bili uticali na to da su ljudi pogubili živce i da su tankih živaca, zaštitnik građana je rekao da je to više pitanje za psihologe i neuropsihijatre, mada je očigledno da je u poslednjih mese ili mesec i po dana došlo da eskalacije nasilja u porodici, pa čak i ubistava.

Govoreći o inicijativi nekoliko nevladinih organizacija koje su zahtevale da Zaštitnik građana pokrene postupak kontrole rada MUP-a, između ostalog i zbog bakljade u Beogradu, Pašalić je rekao da još čeka izveštaje od policije i da je rok za to 15.maj kako bi mogao da sagleda o čemu se tu konkretno radi i da li su dostavljeni neki dokazi.

"Zaštitnik građana se informiše preko medija ili od građana direktno", rekao je Pašalić, navodeći da čeka kvalifikacije delikta kako bi mogao da deluje prema nadležnima.

On je rekao da je saradnja sa civilnim sektorom dobra, da često od njih dobijaju informacije i dokaze i na osnovu toga reaguju.

"Moramo otkriti da li je policija bila, šta je utvrdila,koliko je učesnika bilo i kako je reagovala na prijave građana itd. da bi mogli da analiziramo ceo slučaj i dokaze koji ga prate pa tek onda da delujemo prema tužilaštvu i sudovima", objasnio je Pašalić.

Dodao je da je čuo za izveštaj Fridom hausa u koje je Srbija "lošije rangirana" te da u izveštaju ima i političkih stavova koje on ne želi da komentariše, a kada je reč o slobodi medija i položaju novinara, Pašalić tvrdi da je jako važno da novinari imaju jedinstvenu zaštitu od bilo kakvih uticaja ili pritisaka.

Ceo intervju sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaštitnik građana: Čekamo od policije izveštaj o paljenju baklji na krovoima zgrada

Izvor: Danas, 07.Maj.2020

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio  je danas da će se tek za dve ili tri nedelje videti da li je vanredno stanje bilo opravdano ili ne.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.