Bačević: Partner za Železaru polovinom sledeće godine

Izvor: Blic, 16.Sep.2012, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačević: Partner za "Železaru" polovinom sledeće godine

Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja izjavio je danas da očekuje da će u prvoj polovini sledeće godine biti pronađen strateški partner za "Železaru Smederevo", kako bi ta fabrika oživela i počela sa proizvodnjom.

- Veliki sam optimista da ćemo taj posao završiti vrlo brzo, čak sam spreman da kažem da ćemo to biti u prvoj polovini naredne godine - rekao je ministar Bačević.

Bačević je podsetio da je za "Železaru" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zainteresovana jedna ruska kompanija, čije ime nije želeo da otkrije, ali je dodao da postoje i drugi potencijalni partneri sa kojima se razgovara i svi su sa Istoka.

Ti potencijalni partneri su uglavnom Rusi i Ukrajinci, jer imaju istu tehnologiju koja je ugrađena i u smederevsku železaru, precizirao je Bačević.

- Nije se ta priča svela samo na jednu kompaniju. Ima više interesenata, a mi naravno, tražimo najbolje rešenje - dodao je on.

Pošto je u "Železaru" ugrađena ruska tehnologija, Rusi su prepoznali da bi koristeći tu tehnologiju, čak i u ovim uslovima krize, mogli da ostvaruju između 10 i 15 procenata veću proizvodnju čelika nego što su to radili njihovi prehodnici na istoj tehnologiji , istakao je Bačević.

"Železara" sada za Srbiju predstavlja „kamen oko vrata“ jer radi na tehnološkom minimumu, a vlada ga svakog meseca finansira „ozbiljnim“ novcem, napomenuo je ministar i naglasio da je država zbog toga prinuđena da što pre pronađe strateškog partnera koji će prepoznati svoj interes u proizvodnji u "Železari".

Cilj je da „oživimo“ "Železaru", da uposlimo nekoliko hiljada ljudi i pomognemo u plasmanu čelika, koji recimo može da služi za proizvodnju šasija u automobilskoj industriji u Kragujevcu ili u namenskoj industriji u Srbiji, kazao je Bačević, podsetivši da je američka kompanija „Ju es stil“ nekoliko godina ostvarivala veoma visoke profite od proizvodnje u ovoj kompaniji.

Povezane vesti: Dinkić: Za Železaru Smederevo Rusi ili Kinezi

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sledeće godine Železara dobija partnera

Izvor: Mondo, 16.Sep.2012

Ministar Milan Bačević izjavio je da očekuje da će u prvoj polovini sledeće godine biti pronađen strateški partner za Železaru Smederevo, kako bi ta fabrika "oživela" i počela sa proizvodnjom..."Ja sam veliki optimista da ćemo mi to da završimo vrlo brzo, čak sam spreman da izjavim da ćemo...

Nastavak na Mondo...

Bačević: Strana kompanija zainteresovana za srpski nikl

Izvor: Ekologija.rs, 17.Sep.2012, 08:55

To je vrlo ozbiljan posao i projekat na pomolu, s obzirom da se ta kompanija nalazi u poslednjoj fazi istraživanja u Srbiji - rekao je ministar Bačević

Nastavak na Ekologija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.