Partijama 4,5 mil. RSD po poslaniku

Izvor: B92, 16.Jul.2011, 05:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijama 4,5 mil. RSD po poslaniku

Beograd -- U jeku kampanje da se štedi i nepunih godinu dana pred izbore parlamentarne stranke su usvojile Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.

Tim zakonom one su same sebi udvostručile primanja iz budžeta za poslaničke mandate.

Umesto dosadašnjih 2,3 miliona dinara, partije će iz državne kase uzimati oko 4,5 miliona dinara po poslaniku. Javnost apeluje na parlamentarce da vrate pare u budžet i(li) promene zakon jer osim što se ponašaju rasipnički, takvim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potezom izigrali su evropske institucije.

Predlog stranaka, podsetimo, bio je da se iz budžeta izdvaja 0,30 odsto umesto dotadašnjih 0,15. Međutim, Venecijanska komisija je ukazala da je dupliranje neprihvatljivo. Pošto im to nije prošlo, stranke su zadržale isti procenat, ali su vezujući ove procente u budžetu s rashodima i transferima sebi obezbedile duplo povećanje, i za redovno i za predizborno finansiranje.

DSS: Zakon treba izmeniti

Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić smatra da zakon treba izmeniti. U DSS-u kažu "da bi procenat za obračun trebalo vezivati za prihode, a ne kako je vlast sad predvidela za rashode"."Da ilustrujem, sad imamo situaciju da stranka može da troši 100.000 dinara iz rashoda, iako je prihod u budžetu tek 50.000. Pa nije normalno da se troši ono što nije izvesno zarađeno. Zato DSS smatra da taj zakon treba izmeniti. Logičnije je da se pritisak vrši u tom smeru, nego da zakon ostane isti pa da stranke uzimaju pare, a onda polovinu vraćaju u budžet. Mada može i tako, pod uslovom da to čine sve partije", kaže Aligrudić.

Ekonomista Zoran Popov kaže da je ovakvo ponašanje stranaka još jedan u nizu primera gde se pokazuju njihov „bezobrazluk, želja za ličnom koristi i nebriga za građane".

"Apsurd je da partije koje su kumovale tome da nezaposlenost i inflacija rastu, privredna aktivnost opada... reše da za takve 'usluge' građanima naplate duplo više para. Stranke ne bi smele ni da uzmu taj novac, a ako to već učine, morale bi ako imaju malo obraza da ga vrate u državnu kasu! Očekujem da Venecijanska komisija reaguje na ovu grešku i traži da se ta odredba u zakonu, iako je usvojen, ispravi", navodi Popov.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović kaže da su stranke usvajanjem takvog zakona pokazale da nemaju nameru da uvažavaju ni primedbe Brisela nauštrb svojih interesa. "Ako su mangupi pronašli način da ipak uzmu udvostručene sume novca iz budžeta za finansiranje stranačkih aktivnosti, nerealno je očekivati da se oni predomisle i promene zakon ili, daleko bilo, vrate pare u budžet", ironično komentariše Stevanović.

Nemanja Nenadić iz „Transparentnost Srbija" kaže da je Vlada kao predlagač Zakona o finansiranju političkih aktivnosti odlučila da legalno duplira doniranje partija iz budžeta.

"Taj zakon je na spisku propisa koji su neophodni za dobijanje kandidature. I zato je loše što je odluka o dupliranju novca doneta iza leđa Venecijanskoj komisiji, iako je skrenula pažnju da povećanja nisu prihvatljiva", kazao je Nenadić.

Skupština je takav zakon usvojila sredinom juna. Glasala su 133 poslanika vladajuće većine i LDP. Ostale opozicione stranke nisu prisustvovale glasanju, ali će uzeti novac. Predsednica Skupštine i potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović samo je kratko poručila da je ovakvo zakonsko rešenje usaglašeno u kontaktima sa Venecijanskom komisijom i da će se zakon striktno poštovati.

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan kaže da je svako slovo zakona usaglašeno sa Venecijanskom komisijom i da su potpuno neumesni komentari da je bilo ko hteo bilo koga da prevari. Taj zakon je prošao najdužu javnu raspravu. Stranke su bile te koje su želele da uvedu red u sferu finansiranja. Stav je ekonomista, a ne predstavnika partija da budu takve odredbe".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.