Parking plaćate po minutu, umesto po satu

Izvor: B92, 29.Jan.2016, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parking plaćate po minutu, umesto po satu

Beograd -- Beograđani će 1. februara sami moći da određuju cenu parkiranja.

U Beogradu će od prvog februara biti uveden nov način plaćanja parkiranja koji, kako je rečeno, korisnicima zona i SMS parkirališta omogućava da putem mobilne aplikacije START-STOP parkiranje plaćaju samo onoliko minuta koliko su proveli na parkingu.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da će ta nova usluga, koju uvodi preduzeće "Parking servis", puno značiti građanima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Podsetivši da se parkiranje do sada plaćalo na sat vremena, bez obzira da li vozilo ostane na parkingu punih sat vremena ili manje od toga, on je istakao da će nov način plaćanja parkinga biti uveden od prvog februara.

"Zahvaljujući toj novoj usluzi građani će moći da plate samo onoliko minuta koliko su parkirali. To znači ako je parkiranje 56 dinara u prvoj zoni, a ostanete pola sata, koštaće vas 28 dinara", objasnio je Vesić novinarima ispred Korisničkog servisa "Parking servisa" na Vračaru.

U planu je da se garaža na Obilićevom vencu proširi za 220 novih parking mesta, rekao je Vesić i dodao da se očekuje da će to biti završeno ove godine.

"Kreće izgradnja garaže na Studentskom trgu, to je nova garaža", rekao je on i dodao da će u narednim godinama u centru grada biti izgrađene još dve garaže, jedna pored Brankovog mosta koja će pokrivati Kosančićev venac, a druga ispod Trga Republike koji će biti rekonstruisan.

Te nove garaže će omogućiti da se smanji broj nedostajućih parking mesta, rekao je Vesić.

Preciziravši da u centru grada nedostaje oko 5.000 parking mesta, on je istakao da će se samo garažama na Studentskom trgu i Obilićevom vencu taj broj smanjiti za skoro 1.000.

Direktor "Parking servisa" Andrija Čupković je ponovio da nov način plaćanja parkinga počinje od prvog februara.

"U prethodnom periodu imali smo dosta zamerki građana da parkiranje koriste po desetak, 15 minuta, a moraju da plaćaju punih sat vremena i to je razlog zbog čega smo ušli u ovaj START-STOP sistem", rekao je Čupković.

On je rekao da će građani, ukoliko imaju neka prethodna dugovanja, morati da ih izmire kako bi mogli da potpišu ugovor i koriste tu aplikaciju.

"To mogu učiniti u našim korisničkim servisima i tada se dobija lozinka i edukacija o načinu korišćenja aplikacije", dodao je Čupković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.