Papa češlja i banku Vatikana

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa "češlja" i banku Vatikana

Vatikan -- Papa Franja imenovao je komisiju koja će istražiti tokove novca u Vatikanu i detaljno proveriti poslovanje njene zvanične banke.

Kako prenosi AP, komisija je formirana u trenutku kada se ponavljaju optužbe na račun Vatikanske banke, čiji je ugled odavno uzdrman zbog tajnovitosti i brojnim navodima o sumnjivom poreklu novca i učestvovanju u pranju para.

Ovo je drugi potez novog pape u pokušaju da natera tu instituciju da "posluje u skladu sa misijom crkve".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je pre dve nedelje svog bliskog saradnika postavio na jedno od upražnjenih mesta visoko u hijerarhiji banke, kako bi mogao da ima konstantan uvid u dokumentaciju, teme sastanaka i poteze menadžmenta.

Ipak, osnivanje petočlane komisije, u kojoj su četvorica crkvenih velikodostojnika i jedan profesor sa Harvarda, predstavlja najoštriji potez koji je papa preduzeo kako bi se uhvatio u koštac sa aktivnostima banke, koje su u proteklih nekoliko decenija bacile senku na ugled Rimokatoličke crkve, prenosi Rojters.

Papa Franja je od trenutka kada je seo u Svetu stolicu počeo da radi na uzdrmanom ugledu Rimokatoličke crkve, sve vreme insistira na skromnom životu, odbacuje vatikanski luksuz i hvata se u koštac sa najozbiljnijim problemima koji su poslednjih decenija potresale crkvu.

Pročitajte još: Papa, ofšor i Musolinijevi milioni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Papa imenovao komisiju radi istrage poslovanje Vatikanske banke

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jun.2013

Papa Franjo  imenovao je komisiju koja će istražiti tokove novca u Vatikanu i detaljno provjeriti poslovanje te financijske kuće. Kako prenosi AP, komisija je formirana u trenutku kada se ponavljaju optužbe na račun Vatikanske banke, čiji je ugled odavno uzdrman zbog  brojnih  navoda o sumnjivom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.