Paorina drumovima, vlada usvojila podsticaje

Izvor: Politika, 30.Maj.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paorina drumovima, vlada usvojila podsticaje

Seljaci nezadovoljni obećanjima iz resornog ministarstva pa su hteli da traktorima dođu u Beograd, ali u tome ih je omela policija

Poljoprivrednici su juče traktorima blokirali puteve na više mesta u Vojvodini, jer su nezadovoljni najavljenim uredbama Ministarstva poljoprivrede, kojima će im u velikoj meri biti uskraćeni podsticaji iz budžeta, izjavio je za Tanjug predsednik Udruženja „100 P plus” Vojislav Malešev.

On je naglasio da su poljoprivrednici iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čitave Srbije „ogorčeni agrarnom politikom i potezima aktuelnog ministarstva” koje, kako je rekao, nije ispoštovalo ono što im je obećano krajem prošle godine u pogledu budžetskih podsticaja, nego namerava da uskrati i onako mala sredstva namenjena agraru.

Malešev je napomenuo da ih je policija sprečila da traktorima krenu u Beograd, kako su najavili, da bi pred Vladom Srbije mirnim protestom iskazali svoje nezadovoljstvo i dodao da su zato bili primorani da blokiraju puteve na pet punktova.

Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je juče da je osnovni razlog za protest poljoprivrednika nezadovoljstvo zemljoradnika u Vojvodini i drugim krajevima zemlje zbog neispunjavanja prethodnih vladinih mera za podsticanje domaćeg agrara. „ Poljoprivrednici samo traže kontinuitet prethodnih mera u svim vidovima poljoprivrede kako je planirano budžetom”, rekao je Kiš za Tanjug.

On je napomenuo da zemljoradnici „ne mogu više da čekaju”, jer nisu zadovoljni obećanjima iz resornog ministarstva pa su odlučili da traktorima dođu u Beograd i da zahtevaju hitno sprovođenje mera obećanih još prošle jeseni.

Kiš je precizirao da poljoprivrednici ne žele da svojom mehanizacijom blokiraju puteve, nego da mirno prođu traktorima kroz Beograd, pored zdanja Vlade Srbije i na taj način izraze svoje nezadovoljstvo.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije Bogdan Šuljmanac je za Tanjug rekao da se ne slaže sa protestom zemljoradnika koji zagovara Asocijacija poljoprivrednika i da su poljoprivrednici „izmanipulisani”.

Šuljmanac je ukazao da vladina uredba o podršci domaćem agraru još nije doneta i da ima mesta za pregovore za pronalaženja kompromisa, kako „niko ne bi bio oštećen.„Poljoprivrednicima je mesto na njivama, a ne na ulicama”, rekao je on i dodao da i takozvani mali zemljoradnici treba da dobiju državne podsticaje, jer „svako ko se bavi poljoprivredom treba od toga i da živi”.

I dok su seljaci stajali pored svojih mašina na drumovima Vlada je usvojila programe kreditiranja agrara koji će omogućiti poljoprivrednicima investiranje u biljnu i stočarsku proizvodnju, opreme i mehanizaciju kao i građevinske objekte, uz subvencionisanu kamatnu stopu od osam procenata na godišnjem nivou, izjavio je za Tanjug pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Za tu namenu iz budžeta biće izdvojeno 2,7 milijardi dinara, za delimično finansiranje kamata i osiguranje kredita poljoprivrednicima, a registrovana poljoprivredna gazdinstva moći će da podignu kredit u maksimalnom iznosu od pet miliona dinara i periodom otplate do 36 meseci.

Milovanović je rekao da su predstavnici ministarstva i poljoprivrednih proizvođača ranije razgovarali o merama koje su donesene u proteklom periodu, kao i merama koje će biti donete u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje.„Ne vidim uopšte razloga za protest, za nezadovoljstvo, pogotovo ukoliko se zna da je razvoj stočarstva prioritet rada ministarstva, da je osnovna ideja podsticanja stočarske i ratarske proizvodnje kroz proizvodnju stočne hrane sa dodatom vrednošću i plasman na treća tržišta”, kazao je on reagujući na negodovanja zemljoradnika u Vojvodini i drugim krajevima zemlje zbog neispunjavanja prethodnih vladinih mera za podsticanje domaćeg agrara.

Milovanović je dodao da je neophodno napraviti promenu agrarne politike „u smislu ograničavanja davanja, a snažnijeg podsticanja stočarske proizvodnje”.

On je naveo da je i osnovni prioritet rada Ministarstva poljoprivrede i trgovine – uredno i redovno snabdevanje domaćeg tržišta, domaćih potrošača, po cenama koje su fer i korektne.„Za prva tri meseca ove godine, mi već beležimo izvoz preko 11.000 grla goveda, što je jasan pokazatelj situacije da, sa ovakvim cenama stočne hrane, domaći proizvođači ne mogu da proizvedu konkurentan proizvod. S druge strane, naši preferencijali za bescarinski pristup trećim tržištima bivaju ugroženi nemajući šta da ponudimo ovim tržištima”, ukazao je Milovanović.

B. R. i Tanjug

----------------------------------------------------------

Paori nikad odlučniji

Kikinda – Gej parada može, a paorska ne može – uzvikivali su poljoprivrednici kada ih je policija zaustavila na delu magistralnog puta M-24 između Kikinde i Bašaida, na svega nekoliko kilometara na izlazu iz grada.Oko stotinu poljoprivrednika u traktorima okupilo se još u devet sati da bi u protestnoj vožnji do Beograda, državi dali do znanja koliko su nezadovoljni agrarnom politikom koju vodi.

– To je kao da imam četvoro dece, nahranim jedno, a ostaloj kažem da se snađu – objasnio nam je jedan poljoprivrednik.

Kolona traktora je sa periferije Kikinde kroz grad krenula nešto posle devet sati. Neki građani su pozdravili paore u znaku podrške. Međutim, čim su izašli iz Kikinde, policija je blokirala put koloni. Među policajcima bilo je nekoliko saobraćajaca i dvadesetak pripadnika interventne jedinice.

– Kršite nam ljudska prava! Šta je sa našom slobodom kretanja – uzvikivali su paori.

Nakon sat vremena pregovaranja i natezanja sa policijom, koja nikako nije htela da im dozvoli da nastave put Beograda, deo poljoprivrednika je traktorom krenuo atarskim putevima do cilja. Policija je onda postavila novu blokadu na izlazu iz Bašaida, ali bezuspešno. Poljoprivrednici su ponovo, samo njima znanim atarskim putevima, krenuli prema zrenjaninskoj opštini, dok je deo njih sačekao da se policija povuče i nastavila magistralnim putem. Ovoliku dozu odlučnosti i sloge među paorima u ovom delu Vojvodine odavno niko nije video.

S.Miletin

objavljeno: 31.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.