„Panonska vrata” u Sremskoj Mitrovici

Izvor: Politika, 02.Nov.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Panonska vrata” u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Luka „Leget” iz Sremske Mitrovice i hrvatska Luka „Rijeka” otvoriće početkom sledeće godine međunarodni centar, na površini od 40 hektara, za transport kontejnera „Panonska vrata” u Sremskoj Mitrovici. Kontejneri sa robom, koji iz Rijeke budu stizali kontejnerskim blok vozovima, dalje će se otpremati kamionima prema Bugarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i drugim odredištima.

Ugovor o izgradnji međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << terminala u Sremskoj Mitrovici potpisali su pre dva dana u Rijeci Marko Simić, direktor „Panonskih vrata”, čiji će vlasnik biti Luka „Leget” iz Sremske Mitrovice i direktorka riječke firme „Ag transri logistika” Dragica Pikula, čiji je vlasnik firma „Jadranska vrata”.

Prema tom ugovoru, u prvu fazu gradnje međunarodnog terminala „Panonska vrata” u Sremskoj Mitrovici, biće uloženo oko pet miliona evra. Terminal će početi da radi već krajem prvog kvartala sledeće godine.

Plan je da se kontejneri sa robom iz Luke u Rijeci vozovima transportuju do Sremske Mitrovice, prihvataju u budućem terminalu i odatle kamionima otpremaju do krajnjeg korisnika.

Odluka o izgradnji ovog terminala u Sremskoj Mitrovici donesena je na osnovu podataka po kojima se 60 odsto kontejnera, koji stižu brodovima u Luku „Rijeka”, otprema prema Srbiji, pa se računa da će dopremanjem kontejnera vozovima do „Panonskih vrata” u Sremskoj Mitrovici, biti znatno smanjeni troškovi transporta, ali i ubrzan protok robe. Tako će se riječka luka brže oslobađati kontejnera, koji kad se nagomilaju praktično blokiraju ovu luku, stvaraju nove troškove i usporavaju transport robe.

Zoran Nešić, direktor Luke „Leget” koja će biti vlasnik terminala, kaže da postoji dobra povezanost putnom mrežom u celom regionu, da je budući kontejnerski centar „Panonska vrata” na pravom mestu, udaljen od Novog Sada, Beograda i Bijeljine tek 60 kilometara i da su i sve ostale zemlje, prema kojima se roba transportuje iz riječke luke u neposrednoj blizini, što će omogućiti velike uštede vlasnicima robe.

J. Slatinac

[objavljeno: 03/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.