Pandemija ugrozila žensko preduzetništvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 20:52

Pandemija ugrozila žensko preduzetništvo

Ova godina uticala je da mnoga zanimanja izgledaju drugačije. Nekima je mogućnost rada onlajn spasila posao, mnogi su zbog novih okolnosti ostali bez posla, a jedna od privrednih grana koje su posebno ugrožene, je žensko i preduzetništvo.

Pre pandemije više moje pažnje, vremena bilo je posvećeno organizovanju novosadskog noćnog bazara, edukovanju preduzetnika, organizovanju raznih konferencija, danas je 90 odsto mog radnog vremena usmereno na razvoj porodičnog posla, s >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obzirom da je moj prioritetni posao stao", navodi preduzetnica Marija Radojičić.

Befefiti su znatno manji, ulaganja znatno veća, vremena mnogo više treba, ali ne smemo da kukamo kad vidimo kakvo sve funkcioniše.

"Oko 30 % firmi u Srbiji u vlasništvu je žena. Prema podacima Kluba Biznis na štiklama tokom pandemije nijedna članica nije ugasila firmu, ali kako je budućnost neizvesna već sad je vreme za razmišljanje o narednim koracima kako poslovi na bi stali. Dosta sam bila u komunikaciji sa ženama i naročito kroz ovaj naš ženski biznis centar pomogli smo mnogim ženama da se ostvare kao preduzetnice", navodi Sofija Bajić, Biznis na štiklama.

"Imamo informaciju sa lokalnim samoupravama da će se se dodeljivati bespovratna sredstva za samozapošljavanje za promociju ženskog preduzetništva", kaže.

Da su preduzetnice žene koje retko odustaju, saglasni su i u Novosadskoj ženskoj inicijativi koja uvek teži osnaživanju žena na tržištu rada".

"Gledajući danas u 2020 možemo da kažemo da smo, ne bih htela da kažem na tragu onog što će se desiti danas ali možemo da se pohvalimo programom koji je finansiralo Ministarstvo trgovine i telekomunikacija gde smo mi već pre tri godine razvijali programe obuka žena u oblasti IT a. Nisu nam bile u fokusu samo žene iz grada već i žene iz ruralnih sredina AP Vojvodine", ističe Nataša Igić iz Novosadske ženskoj inicijative.

Danas je tim ženama lakše da svoje poslove obavljaju onlajn, a mnoge su nakon gubtka posla mogle odmah da nađu novi, pre svega na internetu. Naredni cilj je da se u saradnji sa centrom sa društveni razvoj Compexus ženama pruže nove mogućnosti

"Uz podršku gradske uprave za Omladinu i sport Novog Sada smo ove godine odlučili da Akademiju poslovnih veština posvetimo samo mladim ženama kako bi one imale poslovne veštine i postale finansijski nezavisne. A mislim da je jako bitno sarađivati sa ostalim ženskim organizacijama i podržavati se kako bi realizovali što bolje moguće programe", kaže Edit Vereš, iz Centra za društveni razvoj.

Kako se često navodi u istraživanjima, ženskom preduzetništvu daje se manje šanse, a na putu do potpune ravnopravnosti važno je biti solidaran, kupovati domaće proizvode i podržati žene koje i tokom pandemije uče, rade i stvaraju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.