Pandemija podgrejala stres zaposlenih

Izvor: B92, 15.Jun.2022, 10:39

Pandemija "podgrejala" stres zaposlenih

Berlin -- Nemci su pre dvogodišnje pandemije bili znatno opušteniji na poslu, a i danas su manje pod stresom nego zaposleni u nekim drugim zemljama.

Na to ukazuje nova anketa agencije Galup (Gallup).

U poređenju sa drugim jakim industrijskim državama, nemački radnici u proseku manje osećaju stres od kolega u G7, grupi najmoćnih privreda sveta. U G7 pod stresom je 46 odsto zaposlenih, dok ga u Nemačkoj trpi 40 odsto, prenosi dpa.

Nemci su, opet, nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više pod stresom od evropskog proseka od 39 odsto, navodi Galup, uz primedbu da je pandemija globalno podstakla percepciju stresa.

Za istraživanje, Galup je u 146 zemalja u slučajnom uzorku lično ili telefonom anketirao oko 105.000 zaposlenih.

"U Nemačkoj profitiramo od kombinacije uglavnom bezbednog zaposlenja, mogućnosti rada na skraćeno vreme i stabilnog socijalnog i zdravstvenog sistema", ocenio je Marko Nink iz Galupa.

Stres je ublažilo i to što su mnogi zaposleni mogli da rade od kuće, što je izbacilo obavezu putovanja do radnog mesta, dodao je Nink.

Mnogi su se u međuvremenu i navikli na rad od kuće i zato su, pokazala je anketa, manje orni da se sele zbog posla. Mogućnosti da biraju doprinosi i nedostatak stručne radne snage.

Polovina anketiranih ocenjuje da je trenutak dobar za traženje novog posla, ali svega 11 odsto u Nemačkoj i 14 odsto u Evropi smatra da je verovatno da će se zbog toga seliti u narednih godinu dana.

"Pandemija je na dugo situaciju okrenula u korist zaposlenih", rekao je Nink, ocenivši da će "rad od kuće postati važan faktor u aktivnostima poslodavaca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.