Pandemija im katapultirala prihode od digitalnog oglašavanja

Izvor: B92, 04.Feb.2021, 15:00

Pandemija im katapultirala prihode od digitalnog oglašavanja

Gugl generiše veće prihode od oglašavanja na internetu od svih ostalih svetskih kompanija.

Ipak, Amazon mu postaje sve veća pretnja, a kompanije usmerene na Kinu, poput Alibabe, brže se oporavljaju od pandemije.

Gugl je obavestio javnost o skoku prihoda i dobiti u četvrtom tromesečju 2020. zahvaljujući snažnom rastu prihoda od digitalnog oglašavanja u doba pandemije koronavirusa, prenosi Jutarnji list.

Kompanije u sektorima putovanja i zabave smanjile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su potrošnju na oglašavanje u pandemijskoj 2020. godini, ali taj je pad gotovo u potpunosti nadoknadila potrošnja u maloprodajnom i drugim sektorima koji su više koristili internet zbog ograničenja povezanih s kovidom 19.

Guglova krovna kompanija Alfabet povećala je prihode u poslednja tri prošlogodišnja meseca za 23 posto, na rekordnih 56,9 milijardi dolara. Neto dobit skočila joj je 43 posto, na 15,2 milijarde dolara.

Poslovanje Gugla na polju oglašavanja, uključujući Jutjub, činilo je 81 posto Alfabetovih prihoda u poslednja tri meseca 2020.

Zbog pretnji konkurencije, američki div pokušava da usmeri novac zarađen oglašavanjem u novi profitabilni poduhvat, ali poslovni izveštaj objavljen u utorak pokazuje da će taj cilj možda još godinama ostati izvan dosega.

Guglovo odeljenje za računarstvo u oblaku (Cloud) imalo je koristi od pandemije. Njihovi su prihodi u poslednja tri meseca 2020. uvećani za 47 posto, na 3,83 milijarde dolara. Isti procentualni rast beležili su i u celoj 2020, skočivši na 13,1 milijardu dolara.

Odeljenje je ipak zaključilo tromesečje s operativnim gubitkom od 1,24 milijarde dolara, većim 4,1 posto nego u istom razdoblju godine ranije. U celoj 2020. operativni gubitak skočio je 21 posto, na 5,6 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.