Pali evropski indeksi

Izvor: S media, 12.Jan.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pali evropski indeksi

Evropski berzanski indeksi su danas oslabili zbog pada vrednosti akcija u bankarskom i rudničkom sektoru, pošto je Kina signalizovala da će pooštriti monetarnu politiku povećanjem obaveznih rezervi banaka.

Indeks FTSEurofirst 300, koji obuhvata najveće evropske kompanije, pao je za 0,9 odsto, na 1.054,03 poena, nakon što je juče postigao novi 15-mesečni rekord od 1.074,50 poena, preneo je Rojters.

Medju najvećim "gubitnicima" danas na berzi su bile banke Barkliz, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << HSBC, Dojče bank, Sosijete ženeral i BNP Pariba, sa padom vrednosti akcija od 0,3 do 1,6 odsto.

Kineska centralna banka je saopštila da će povećati obavezne rezerve banaka za 0,5 procenata, što je znak početka pooštravanja monetarne politike.

"Postoji zabrinutost oko pooštravanja politike. Vlada neizvesnost oko toga kad će se to dogoditi, ali kad politika bude pooštrena, to će rezultovati padom likvidnosti na tržištu", ocenio je analitičar londonske konsultantske firme "Čarls Stenli" DŽeremi Betston-Kar.

Akcije rudničkih kompanija, koje su profitirale od naglog kineskog ekonomskog rasta, takodje su danas izgubile na vrednosti. Na Londonskoj berzi su akcije "Rio Tinta", "BHP Bilitona", "Vedanta risorsiza", "Kazahmisa" i "Jurejžan natural risorsiza" oslabile od 2,6 do 3,6 odsto.

Sektor metalurgije je takodje bio pod pritiskom, usled toga što je gubitak američkog proizvodjača aluminijuma "Alkoe" u četvrtom tromesečju 2009, iako mnogo manji nego u istom periodu lani, ipak bio veći od očekivanja analitičara.

Vrednost akcija naftnih giganata BP, "Rojal Dač Šela", "Statoila" i "Totala" je pala od jedan do 2,1 odsto, usled toga što je sirova nafta pojeftinila na ispod 82 dolara za barel.

Na berzama u ostatku Evrope, londonski indeks FTSE 100 i nemački DAX su pali za po 1,1 odsto, dok je francuski CAC 40 oslabio jedan odsto.

S druge strane, britanski trgovinski lanac "Tesko" je imao odlične rezultate, a analitičar Dejvid Bjuik je ocenio da supermarketi čine jedini sektor u maloprodaji u kojeg trenutno vredi ulagati.

Akcije "Teska" su danas ojačale 0,9 odsto zahvaljujući tome što je ta firma premašila prognoze prihoda na domaćem tržištu tokom nedavno završenih praznika.

Dolar je danas dobio na vrednosti u odnosu na jen i evro posle izjave kineskog monetarnog zvaničnika Penga Džunminga da je američka valuta "dodirnula dno" i da nema više mesta za dalji pad, pa je u jednom trenutku vredeo 92,43 jena, ali je potom pao kad je kineski zvaničnik precizirao da je on iznosio sopstveno mišljenje, a ne stav vlade u Pekingu.

Stav Kine je veoma značajan, jer ona u posedu ima ogromnu količinu američkih hartija od vrednosti.

Najveći gubitnik medju valutama danas je bio australijski dolar, s obzirom na odlične trgovinske veze te zemlje sa Kinom i regionalni uticaj.

Američki dolar je bio u skoku 0,2 odsto u odnosu na korpu konkurentskih valuta, a skočio je i u odnosu na evro (na 1,4497 za zajedniču evropsku valutu), ali je bio za trećinu procenta slabniji u odnosu na jen posle pojašnjenja iz Pekinga, pavši na 91,23 jena.

Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku pojeftinila na nešto iznad 81 dolar za barel, usled očekivanja da će izuzetno niske temperature u delovima SAD, Evrope i Azije narednih sedmica popustiti, što je oslabilo tražnju, dok je zlato ostalo iznad 1.150 dolara za finu uncu, dan pošto je postiglo petonedeljni rekord od 1.157,65 dolara, na vest o rastu kineskog uvoza.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Banke i rudarske kompanije predvode pad na evropskim berzama

Izvor: Capital.ba, 12.Jan.2010

LONDON, Evropski  indeksi danas su oslabili, pritisnuti padom cijena akcija u sektoru ruda i banaka nakon najave novih mjera kineske centralne banke. Najveći pritiske na evropske berzovne indekse izazvale su vijesti da kineska centralna banka povećala stopu obvezne rezerve za pola postotna boda, potvrdivši...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.