Pala proizvodnja gasa u Rusiji

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 16:23

Pala proizvodnja gasa u Rusiji

Ruska proizvodnja gasa u aprilu pala je za 10,3 odsto u odnosu na isti mesec lane, na 55 milijardi kubnih metara.

U periodu od januara do aprila, ruska proizvodnja gasa je na godišnjem nivou opala za 10 odsto, na 235 milijardi kubnih metara, prenosi Komersant pozivajući se na svoje izvore.

Gasprom je za četiri meseca smanjio proizvodnju za skoro četvrtinu zbog smanjenja izvoza u EU.

"Gaspromova proizvodnja je i dalje nesrazmerno niska, a kompanija je prinuđena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da snosi teret regulisanja ruskog gasnog bilansa zatvaranjem bunara na svojim poljima zbog naglog pada potražnje za ruskim gasom u Evropi", rekao je stručnjak Više ekonomske škole Vitalij Jermakov.

Eksperti podsećaju da je proizvodnja gasa u Rusiji početkom prošle godine bila rekordna, a u bliskoj budućnosti efekat ove visoke baze će početi da bledi.

U maju se već može primetiti usporavanje pada proizvodnje gasa, na 5 do 6 odsto međugodišnje, a u junu se očekuje "stabilizacija" na nizak nivo leta 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.