Pad proizvodnje hemijske industrije

Izvor: B92, Tanjug, 29.Jun.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad proizvodnje hemijske industrije

Beograd -- Proizvodnja u hemijskoj industriji Srbije u prvom kvartalu ove godine opala je za 21 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Grupacija proizvođača sredstava za pranje i kozmetičkih proizvoda Privredne komore Srbije je saopštila da je u prva četiri meseca ove godine u zemlji proizvedeno oko 23,6 tona praškastih deterdženata za pranje rublja, što je za 20,1 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

U isto vreme, povećana je proizvodnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tečnih deterdženata za pranje posuđa za 22,6 odsto i tečnih sapuna za 36,2 odsto. Najveći rast od 126,7 odsto ostvaren je u proizvodnji sapuna za pranje. Rast od oko 50 odsto zabeležen je kod proizvoda za šminkanje očiju, toaletnih voda, dezodoransa i kozmetičkih proizvoda za ulepšavanje lica.

Proizvodnja kozmetičkih preparata za negu tela je na nivou prošle godine, ali je opala proizvodnja šampona za 34,7 odsto, kolor šampona za 35 odsto i omekšivača za kosu za 29,7 odsto.

Od januara do kraja aprila, spoljnotrgovinska razmena proizvoda za pranje i čišćenje i kozmetičkih proizvoda opala je za 24 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz i izvoz tih proizvoda znatno je smanjen za prva četiri meseca, ali je deficit i dalje visok i iznosi 59,5 miliona dolara, što je za 26,5 odsto manje nego 2008. Ukupan uvoz kozmetičkih proizvoda u Srbiju u prva četiri meseca ove godine manji je za 21,6 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Najviše kozmetičkih proizvoda uvezeno je iz Nemačke i Francuske, dok je Srbija u ovom periodu izvozila ovu robu u zemlje u okruženju, pre svega u Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Pad i u prehrambenoj industriji

Proizvodnja prehrambenih proizvoda je u prva četiri meseca ove godine zabeležila pad od od 21,2 odsto u odnosu na isti period 2008, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Rast proizvodnje u okviru prehrambene industrije ostvaren je samo kod proizvodnje ulja i masti za 9,8 odsto, dok je pad proizvodnje od 23,6 odsto zabeležen u preradi i konzervisanju voća i povrća, kao i u proizvodnji, preradi i konzervisanju mesa, i to za 18,1 odsto.

U proizvodnji mlinskih proizvoda i skroba evidentirano je smanjenje od 12,7 odsto, u preradi i konzervisanju mleka za 7,5 odsto, dok je kod ostalih prehrambenih proizvoda pad iznosio 28,4 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.