Pad prodaje kola u Italiji, Španiji i Francuskoj

Izvor: S media, 06.Sep.2010, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad prodaje kola u Italiji, Španiji i Francuskoj

Avgustovska prodaja automobila u Italiji, Španiji i Francuskoj drastično je smanjena u odnosu na prošlu godinu posle delimičnog ili potpunog ukidanja vladinih subvencija za podsticanje potražnje za novim kolima, čime je ponovo potvrdjena sumorna perspektiva čitavog sektora autoindustrije, ističu analitičari koji upozoravaju da će 2011. biti "veoma teška godina."

Udruženje italijanskih dilera Federauto saopštilo je da je prodaja putničkih automobila prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << meseca smanjena 19 odsto, na oko 63.000 jedinica, a prema podacima asocijacije španskih autokompanija Anfac, obim prodaje u zemlji pao je 23,8 procenata, na oko 45.000 vozila, u odnosu na isti mesce minule godine.

U Francuskoj, prema najnovijim podacima, avgustovske isporuke smanjene su 9,8 odsto. Italijanska prodaja noviha automobila za 2010. godinu, kako se procenjuje, biće za oko 400.000 komada manja u odnosu na prošlogodišnju isporuku 2,16 miliona jednica.

Predsednik italijanskog udruženja Federauto Filipe Bernači smatra da italijanski dileri automobila moraju da smanje oko 15.000 radnih mesta sa sadašnjih 178.000, da bi mogli da prežive pad potražnje na domaćem auto-tržištu. U Španiji su potencijalni kupci, kako se procenjuje, najverovatnje obeshrabeni nakon što je vlada ukinula subvencije na početku jula. Istovremeno je najavljeno povećanje poreza na dodatu vrednost za nabavku automobila.

Portparol udruženja francuskih proizvodjača automobila ČFA smatra da je do pada prodaje došlo zbog prestanka stimulativnih mera i da je prodaja kola u avgustu vraćena na nivo na kome je bila pre uvodjenja podsticajnnih mera po sistemu "staro za novo." Sadašnji nivo isporuka je sličan onom u avgustu 2009, a procenjuje se da će ove godine u Francuskoj biti isporučeno oko dva miliona vozila.

Šef Fedrauta Bernači ocenio je da je avgustovski pad prodaje nastavak negativnih kretanja iz prethodnih nekoliko meseci. On smatra da su "očekivanja za 2011. strašna" i navodi da će više od polovine italijanskih trgovaca zabeležiti gubitak u ovoj godini, upozoravajući da će mnogi od njih biti prinudjeni da obustave poslovanje.

U Belgiji, koja nije ukinula subvencije za kupovinu kola, prodaja je u avgustu porasla 24,8 odsto, ili 17,1 procenata u prvih osam meseci 2010, prema podacima nacionalne auto-federacije (Febiak) koja upozorava da će najavljeno smanjivanje subvencija za nabavku kola niske emisije štetnih gasova, uticati na manju prodaju vozila u narednom periodu.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.