Pad izvoza premašio pola milijarde KM

Izvor: Capital.ba, 19.Jan.2021, 08:45

Pad izvoza premašio pola milijarde KM

SARAJEVO  – Izvoz sektora metalske i elektroindustrije BiH u prva tri kvartala prošle godine iznosio je 2.866.735.016 KM i manji je za 544.310.748 ili 15,95 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, uljed pandemije virusa korona, ističe se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH. FOTO: Pixabay Pandemija je uticala i na uvoz ovog sektora, tako je u pomenutom periodu iznosio 4.159.009.053 KM i manji je za 16,09 odsto u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << na devet mjeseci 2019. godine. Iz Komore navode da je najveći pad izvoza zabilježen kod sirovog aluminijuma i u prva tri kvartala smanjen je za više od 200 miliona KM, a veliko smanjenje od 125 miliona KM bilježi i izvoz željeza i čelika. “Očigledno je da je pandemija samo dodatno pogoršala mnoga ograničenja trgovinskih tokova u vidu kvota na izvoz određenih proizvoda od željeza i čelika u EU, SAD i indirektno na ostala tržišta kroz divergenciju tokova koje je kreirao višak, tj. zalihe tih proizvoda na globalnom nivou“, ističe se u analizi. Od ukupnog izvoza sektora metalske i elektroindustrije BiH, 18 odsto se odnosi na Austriju, na NJemačku 16 odsto, Sloveniju 13 odsto, Srbiju i Hrvatsku po devet odsto, Italiju šest odsto, Crnu Goru i Rumuniju po tri odsto, Tursku, Mađarsku i Holandiju po dva odsto, a po jedan odsto na Luksemburg, Češku, Egipat, Švajcarsku, Francusku, Poljsku, Saudijsku Arabiju, Sjevernu Makedoniju i SAD. Iz Njemačke je uvezeno 12 odsto od ukupnog uvoza metalske i elektroindustrije u BiH, iz Srbije i Slovenije po 11 odsto, Hrvatske 10 odsto, Italije i Austrije po devet odsto, Holandije i Turske po pet odsto, Kine četiri odsto, Mađarske tri odsto, Slovačke, Švajcarske, Češke i Poljske po dva odsto, a po jedan odsto iz Belgije, Francuske, Rumunije, Bugarske i Sjeverne Makedonije. Iz Spoljnotrgovinske komore navode da je struktura izvoznih tržišta ostala slična prošlogodišnjoj, s tim da je pad zabilježen na skoro svim tržištima, i to ravnomjerno distribuiran, počevši sa visokim procentima pada u periodu mart/april prošle godine, te se postepeno smanjujući do kraja septembra.  Srna Чланак Pad izvoza premašio pola milijarde KM се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan: Stopa samoubistava tokom drugog talasa veća 16 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2021

Stopa samoubistava u Japanu povećana je u drugom talasu pandemije korona virusa, posebno među ženama i decom, iako je bila u padu u prvom talasu, pokazalo je istraživanje...Stopa samoubistava u julu i oktobru porasla je 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je veliki preokret u odnosu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U 2019. izvoz grafičke i papirne industrije povećan a uvoz smanjen

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jan.2021

Izvoz grafičke i papirne industrije BiH u devet mjeseci prošle godine iznosio je 213.821.219 KM, što je za 0,5 odsto više nego u istom periodu 2019. godine, dok je uvoz iznosio 309.887.077 KM ili 10,6 odsto manje nego u devet mjeseci 2019. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.