Pad dinara posledica regionalnih kretanja

Izvor: S media, 18.Maj.2010, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad dinara posledica regionalnih kretanja

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković ocenio je danas da je poslednji pad vrednosti dinara posledica regionalnih kretanja.

Marković je na predstavljanju izveštaja o inflaciji, kazao da će kurs dinara zavisiti od regionalnih kretanja, pregovora sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i od kretanje premije rizika.

On je kazao i da pad evra krajem prošle i početkom ove godine bio sezonskog karaktera i dodao da se ipak može očekivati rast domaće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << valute u odnosu na evro.

"Nastavak pada dinara uz očekivano smanjenje premije rizika trebalo bi da rezultira padom realne kamatne stope", kazao je viceguverner.

On je kazao da NBS ima strategiju deevroizacije ,koja podrazumeva tri stuba - očuvanje makroekonomske stabilnosti, stabilnu i nisku inflaciju i stabilan ekonomski razvoj.

Drugi uslov je razvoj tržišta dinarskih obveznika i u tom smislu naveo da sekundarna trgovina dinarskih obveznica još nije žaživela jer je tražnja veća od ponude, dok je treći uslov razvoj tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika.

On je u tom smislu najavio da će danas imati povećenje trgovanja na svop aukcijama, koje su do sada iznosile 10 miliona evra, ali i dodao da će povećanje biti jednokratno kako bi se videlo kako će se medjubankarsko tržište ponašati.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.