Izvor: B92, 02.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PTT izmiruje dugove Italijanima

Beograd -- Preostali dug za preuzete akcije italijanskog partnera u Telekomu Srbije PTT će isplaćivati iz dividenti Telekoma.

"Ostalo je da Telekomu Italije bude plaćeno 104 miliona evra, a jedini realan izvor za isplatu duga za otkup tih akcija je dividenda. Očekujem da će prihod u ovoj godini biti dovoljan za isplatu tog duga i ulaganje u razvoj PTT-a", rekao je generalni direktor PTT Srbije Dragan Kovačević.

Ugovorom o otkupu akcija iz decembra 2002. predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da Javno preduzeće PTT Srbije za 29 odsto akcija plati ukupno 195 miliona evra. Prema recima Kovačevića, planirano da u 2005. godni Italijanima bude isplaćeno 29 miliona evra, a da od 2006. do 2008. godine po 25 miliona evra godišnje.

On je naveo da je Telekom Srbije PTT-u, koji je vlasnik 80 odsto akcija, za 2003. godinu isplatio 3,8 milijardi dividendi i izrazio očekivanje da će se dividende "ubuduće najnormalnije ubirati". Taj novac će, prema njegovim rečima, omogućiti da se dvogodišnji zastoj u razvoj PTT-a nadoknadi i nastavi normalno funkcionisanje.

Prema osnivačkom ugovoru iz 1997. godine, država Srbija je preko PTT-a posedovala 51 odsto kapitala Telekoma Srbije, Telekom Italije - Stet 29 odsto i grčki OTE 20 odsto.

Nakon preuzimanja akcija italijanskog partnera, PTT je postao vlasnik 80 odsto akcija, a novim akcionarskim sporazumom sa OTE iz decembra 2004. godine predviđeno je da se dividenda deli jednom godišnje, po završnom obračunu ili kvartalno na osnovu periodičnih obračuna.

PTT u 2005. godini uvodi nove usluge

PTT uvodi hibridnu poštu i digitalni potpis, a od 1. januara već uveden adresni kod za svaku adresu u zemlji. Generalni direktor PTT Srbije Dragan Kovačević kaže da usluga "hibridne pošte" predstavlja kombinaciju elektronskog i fizičkog prenosa pošte i dodao da će korisnici moći da PTT-u dostavljaju poštu u elektronskom obliku koju će pošta potom na svojoj opremi štampati, pakovati, adresirati i dostavljati.

Kovačević je naglasio da će od januara 2005. godine početi primena digitalnog potpisa, koja je omogućena usvajanjem zakon o elektronskom potpisu i predstavlja osnov za elektronsko poslovanje, bankarstvo i plaćanje. "Oprema za početak obavljanja te usluge je instalirana i proverena u probnom radu", kazao je Kovačević i dodao da će prvih mesec dana usluga biti besplatna, a nakon promotivnog perioda, cene će biti između 500 i 1.000 dinara godišnje po svakom računaru sa pravom elektronskog potpisa.

Dragan Kovačević je rekao da se od 1. januara 2005. godine na pošiljakama upotrebljava "adresni kod", kojim se svaka adresa na teritoriji republike definiše sa šest cifara. Taj novi način adresiranja će, prema rečima Kovačevića, ubrzati isporuku, sprečiti gubljenje pošiljki i pomoći u preradi i razvrstavanju pošte.

Kovačević je istakao da PTT prvoga dana od prijema isporuči 90 odsto pošiljki, što ukazuje na odličan kvalitet usluge, i dodao da je po zakonu obavezna dostava običnih pošiljki u roku od tri dana, a kvalitet usluge se meri po broju pošiljki dostavljenih u prva 24 sata. "Godišnje se izgubi oko 0,01 odsto pošiljki", rekao je generalni direktor PTT-a i dodao da je od 21 miliona pošiljki izgubljeno samo 2.200.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.