POSKUPLJUJE PREPLATA ZA RTS: Od 1. januara očekujte račune veće za OVOLIKO

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSKUPLJUJE PREPLATA ZA RTS: Od 1. januara očekujte račune veće za OVOLIKO

U tom dokumentu se ističe da je najcelishodnije da se javni medijski servisi i tokom 2020. godine delimično finansiraju iz republičkog budžeta, a delimično iz takse

Građani Srbije će od 1. januara sledeće godine plaćati uvećanu taksu za Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine. Naime, Vlada Srbije predložila je Predlog izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je danas ušao u skupštinsku proceduru, a kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je predviđeno povećanje te takse sa 220 na 255 dinara.

- Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika. Shodno navedenom, predlaže se da se visina takse promeni sa iznosa od 220 dinara na 255 dinara počev od 1. januara 2020. godine - navodi se u obrazloženju izmena Zakona, koje su danas ušle u skupštinsku proceduru.

, koja bi se naplaćivala iz preko računa za utrošenu električnu energiju.

Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis je donet 31. decembra 2015. godine i od tada se taksa za javni servis plaća preko računa za električnu energiju.

Ovo je drugi put da se menja taj zakon i drugo povećanje takse, budući da je krajem prošle godine ona povećana sa 150 na 220 dinara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.