POGLEDAJTE: Svake sekunde smo 92 evra zaduženiji

Izvor: Mondo, 03.Feb.2015, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POGLEDAJTE: Svake sekunde smo 92 evra zaduženiji

Javni dug Republike Srbije se uvećava 92 evra svake sekunde, oko 330 000 evra na sat ili oko 7.965 000 evra dnevno, saopštio je danas Institut za industrijske odnose

Taj institut je u okviru svog internet portala pokrenuo stranicu "Sat javnog duga", www.javnidug.iio.org.rs, na kojoj će građani moći da prate rast javnog duga Srbije, koji se zasniva na podacima s kraja novembra.

"Ovim želimo da doprinesemo informisanju građana o neodrživom zaduživanju i iracionalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << državnoj potrošnji", kažu u Institutu.

U saopštenju se precizira da je proračun rađen na osnovu podataka o visini javnog duga Ministarstva finansija na dan 30.11.2014, visine predviđenog zaduživanja radi pokrivanja budžetskog deficita na osnovu Zakona o budžetu za 2015. godinu i prosečne visine kamatnih stopa na dugoročne državne hartije od vrednosti.

Zbog postojanja više različitih metodologija za obračun javnog duga koji koriste različite državne institucije (Ministarstvo finansija, Narodna banka, Fiskalni savet) i primene mera fiskalne konsolidacije koje su stupile na snagu, pridružujemo se prethodnim zahtevima za postavljanje Sata javnog duga na nekoj od državnih institucija, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.