Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODSTICAJ ZA POSLODAVCE Za radno mesto 3.461 evro

U naredne dve godine država Srbija dodeliće 22,8 miliona evra za otvaranje 6.600 novih radnih mesta u sedam gradova u zemlji. Podsticajna sredstva će, po računici Ministarstva privrede, iznositi 3.461 evro za jedno radno mesto.

Ovakvu odluku pre dva dana doneo je Savet za ekonomski razvoj Vlade Srbije, a novac će otići u Beograd, Sombor, Niš, Kruševac, Prokuplje, Jagodinu i Pećince. Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu privrede, ukupna vrednost svih investicija kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje će dobiti novac je oko 90 miliona evra, na šta država daje podsticajna sredstva za novootvorena radna mesta.

- Ukupan iznos podsticaja za otvaranje radnih mesta, ulaganje i iznos bruto zarada za zaposlene u dvogodišnjem periodu iznosi 22.86 miliona evra, a prosečan iznos podsticaja po zaposlenom za investicije ovih kompanija 3.461 evro - kažu u Ministarstvu privrede.

Podsticajna sredstva će dobiti pet inostranih i jedna domaća kompanija. Zahvaljujući ovom novcu svoje poslovanje širiti “Kromberg” u Kruševcu, “Leoni” u Nišu, “Pretty Group” u Somboru, “Endava” u Beogradu, “Coficab” u Pećincima i “Aunde” u Jagodini.

- Sistem i kriterijumi za dodelu podsticaja promenjeni su i unapređeni u odnosu na vreme kada je država počela sa ovom merom. Danas se prilikom dodele podsticaja, za razliku od ranije prakse kada je kriterijum bio samo broj novootvorenih radnih mesta, uzimaju u obzir i visina ulaganja, broj novih radnih mesta i iznos bruto plata svih zaposlenih u dvogodišnjem periodu - navode u Ministarstvu gde kažu da se podsticajna sredstva dodeljuju u skladu sa Zakonom o ulaganjima.

Odluke o dodeli donose se na predlog Saveta za ekonomski razvoj koji čine ministri privrede, finansija, rada i zapošljavanja, predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije. Posle Saveta, ugovori idu na mišljenja državnih organa, uključujući i Komisiju za kontrolu državne pomoći, nakon čega Vlada Srbije donosi odluku o potpisivanju ugovora.

Kome ide novac

“Kromberg”

U Kruševcu planira da gradi fabriku za proizvodnju kablova za automobilsku industriju i da u narednih nekoliko godina zaposli 2.500 novih radnika. Vrednost investicije je oko 26 miliiona evra.

“Leoni AG”

Planira izgradnju novog pogona u Nišu, otvaranje 2.200 radnih mesta i ulaganje od 22 miliona evra u proizvodnju autokablova. “Leoni” u Srbiji posluje od 2009. godine i ima pogone u Prokuplju i Doljevcu.

“Pretty Group”

Ova firma iz Bangladeša ima nameru da otvori pogon za pletenu trikotažu u Somboru, u šta će uložiti od oko 14,4 miliona evra i zaposliti 1.100 ljudi u narednih nekoliko godina.

„ENDAVA D.O.O. BEOGRAD“

Kompanija se bavi računarskim programiranjem, ali planira da investira u uvećanje apaciteta za razvoj softvera, odnosno novu opremu, prostor i radnike od 4,4 miliona evra, sa idejom zapošljavanja 324 nova radnika u narednih nekoliko godina.

“Coficab”

Firma je u procesu otvaranja nove fabrike žica i kablova za automobilsku industriju u Pećincima, gde je za ove potrebe kupila braunfild lokaciju “Rolomatik” u ovom mestu. Već je počela sa radom i zapošljava 69 radnika. U narednih nekoliko godina planira da uloži 12,4 miliona evra i zaposli još 111 novih radnika.

“Aunde”

Kompanija je prisutna u Srbiji, odnosno u Jagodini od 2012. godine, gde se proizvode presvlake za sedišta za automobilsku industriju i zapošljava 254 radnika. Planiraju investiciju u Kočinom selu od 3,4 miliona evra i zapošljavanje novih 370 radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.