PKS: Pojačan interes ruskih trgovinskih lanaca za srpske proizvode

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Feb.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Pojačan interes ruskih trgovinskih lanaca za srpske proizvode

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas, da je prvog dana medjunarodnog sajma prehrambenih proizvoda "Prodekspo" u Moskvi, pokazano pojačano interesovanje predstavnika ruskih trgovinskih lanaca i distributera za srpske proizvode, predstavljene u okviru Nacionalnog paviljona Srbije.

"Srpska brinza, mladi sir, kajmak i mlečni namazi već su predstavljeni u ruskim prodavnicama, ali interesovanje ruskih kupaca >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << govori da potencijal nije ni izdaleka iskorišćen, pre svega proizvodnja kompanija Mlekara Šabac, Megle Kragujevac i Mlekara Ub", rekao je direktor predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić i podsetio da je prošle godine izvoz srpskog sira u Rusiju bio veći 40 odsto nego prethodnih godina.

On je istakao da kvalitet proizvoda, tehnologija i specifičnost proizvodnje, izdvajaju i srpske mesne prerađevine, koje nemaju konkurenciju na tržištu Rusije, kao što su one koje proizvode "Zlatiborac" iz Mačkata i "Mitros Flajšvaren" iz Sremske Mitrovice, kao i smrznuto i sušeno voće kompanija ITN grupa, Master fruts, Mundorama i Interfud 60, koje je osim industrijske prerade zastupljeno je i kao gotov proizvod spreman za ishranu.

Na sajmu su predstavljeni i smrznuto i konzervisano povrće PIK Bečeja, kompanija Toplički vinogradi, sokovi Fruvite.

PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS), uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji u okviru Projekta "Pomoć za trgovinu – podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru", organizovali su nastup 12 srpskih kompanija na jednoj od najvećih međunarodnih sajamskih izložbi prehrambene industrije u svetu, koja se održava u Moskvi od 11. do 15. februara.

Nacionalni štand Srbije posetio je ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, koji je razgovarao sa predstavnicima kompanija o poslovanju na ruskom tržištu, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju srpski izvoznici.

Sajam godišnje poseti više od 60.000 posetilaca iz oko 100 zemalja, koji imaju priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 2.300 izlagača iz 65 zemalja i 30 nacionalnih paviljona zemalja Evrope, Azije, Afrike, Amerike i Australije.

PKS podseća da je Ruska Federacija treći trgovinski partner Srbije. Ukupna bilateralna trgovinska razmena u 2018. godini dostigla je oko tri milijarde dolara uz rast od 18,5 odsto, od čega je više od milijardu dolara izvoz Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.