Ozbiljno upozorenje: Nešto će da prsne

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 14:23

Ozbiljno upozorenje: Nešto će da prsne

Direktorka MMF-a upozorila je na rastuću ranjivost globalne ekonomije dok najveće svetske centralne banke nastavljaju da suzbijaju tvrdoglavo visoku inflaciju.

"Jednostavno ne postoji način da kamatne stope toliko porastu nakon što su toliko dugo bile niske, a da ne bude ranjivosti. Nešto će da prsne", rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva za Politiko.

Georgijeva je upozorila da će krhkija globalna ekonomija doneti sporiji rast >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i veću finansijsku nestabilnost. MMF, međunarodna ustanova zadužena za finansijsku pomoć zemljama u nevolji i praćenje zdravlja globalne ekonomije, predviđa da će globalni rast ostati na oko 3 odsto u sledećih pet godina, što je najniža srednjoročna prognoza rasta od 1990. godine.

Umirujuće je pak što ne misli da svetska ekonomija ide prema reprizi globalne financijske krize iz 2008., uprkos svim problemima u bankarskom sektoru koji su se pojavili u SAD-u i Švajcarskoj, prenosi Poslovni dnevnik.

"Ovo nije 2008. iako je prošlomesečna propast Banke Silicijumske doline izazvala tu zabrinutost", poručila je Georgijeva pa pojasnila da se kriza 2008. dogodila jer je previše finansijskih institucija u svojim knjigama imalo imovinu za koju se pokazalo da je višestruko precenjena.

"Sada to nemamo. Finansijski sistem, i bankarski i nebankarski, je čistiji”, ističe Georgijeva.

Između ostalog, Georgijeva je upozorila da na ekonomiju potencijalno negativno utiče i svet podeljen u različite geopolitičke tabore zbog rata u Ukrajini, kao i tenzijama između SAD-a i Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.