Ovo mora da bude dugoročna državna strategija

Izvor: B92, 12.Avg.2018, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo mora da bude dugoročna državna strategija"

Novi Sad -- Cirkularna ekonomija (odgovorno upravljanje resursima) mora biti stvar dugoročne državne strategije i politike.

Jedna od ključnih kočnica za njenu primenu i dublju reformu je "neznanje", rečeno je na debati "Principi cirkularne ekonomije i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi" u Novom Sadu.

Predstavljena je i studija o cirkularnoj ekonomiji, pod nazivom "Napredak ka cirkularnoj/održivoj ekonomiji u Vojvodini", koju je sproveo Arhus centar Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sad, a u okviru koje je anketirano pedeset poljoprivrednih proizvođača iz Vojvodine.

Prema rezultatima studije, 62 odsto poljoprivrednika u Vojvodini razume da je delatnost kojom se bave jedan od zagađivača životne sredine, ali nisu svesni svog učešća u tom zagrađenju.

Na pitanje da li su dovoljno informisani o tome kako da smanje štetni uticaj na životnu sredinu, 77 odsto anketiranih reklo je da nije, svega 11 odsto da jeste, a 12 odsto "ne zna da se odredi prema ovom pitanju".

Predstavnica Misije OEBS-a u Srbiji Olivera Zurović-Kuzman rekla je da koncept cirkluarne ekonomije još uvek nije dovoljno poznat, da je potrebno više znanja i edukacije, te da će za Srbiju biti izazov da ga usvoji i počne primenjivati.

Koncept podrazumeva usvajanje novih navika usmerenih na proizvode, rekla je Zurović-Kuzman i dodala da ćemo po tom konceptu "umesto sijalice plaćati časove osvetljenja, jer ćemo sijalicu vraćati proizvođaču, da bi je on kasnije demontirao i njene delove ponovo upotrebio ili reciklirao".

"Slično će biti i sa drugim proizvodima poput bele tehnike ili automobila", istakla je ona i dodala da se "ovaj koncept sprovodi u svim sferama privrede, dok će za Vojvodinu pre svega biti zanimljivo njegovo sprovođenje u poljoprivredi".

Na javnoj debati je razgovarano i o upotrebi bio mase kao jednog od važnijih segmenata za ostvarivanje cirkularne ekonomije u poljoprivredi.

Predstavljajući stanje u oblasti korišćenja bio gasa i upotrebu bio mase u regionu, predstavnica holandske nevladine organizacije CNVP u Srbiji (Connecting Natural Values and People) Dragana đukić, istakla je da u Srbiji ima 12 biogas postrojenja.

"To je mali broj obzirom na to da je do kraja ove godine garantovana 'feed-in' tarifa od 17 centi po kilovatu, ali situacija nije puno drugačija ni u regionu", kazala je đukić.

Javna debata "Principi cirkularne ekonomije i obnovljivi izvori energije u poljoprivredi" u organizaciji Arhus centra Novi Sad, deo je projekta koji je podržala Misija OEBS-a u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.