Ovo je u Hrvatskoj nezabeleženo

Izvor: B92, 14.Avg.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je u Hrvatskoj nezabeleženo

Inflacija u Hrvatskoj je u julu na godišnjem nivou iznosila 0,1 odsto, zahvaljujući padu potrošačkih cena šesti mesec zaredom, što do sada nije zabeleženo.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cene robe i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u julu ove godine bile su u proseku niže u odnosu na junske za 0,4 odsto, dok su u odnosu na jul prošle godine pale 0,1 odsto.

To je šesti mesec zaredom da cene u Hrvatskoj padaju, pri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čemu je pad nešto usporio, s obzirom na to da je u junu iznosio 0,4 odsto na godišnjem nivou, preneo je regionalni portal Sibiz.

Negativne međugodišnje stope rasta cena posledica su slabe domaće tražnje, ali i deflatornih kretanja zemalja u okruženju, kažu analitičari Rajfajzen banke Austrije.

Na godišnjem nivou, cene hrane i bezalkoholnih pića u julu su zabeležile pad od 2,9 odsto, pri čemu njihov udeo u ukupnom indeksu potrošačkih cena iznosi 29,2 odsto.

Na mesečnom nivou, najveći doprinos padu indeksa potrošačkih cena u julu imale su cene odeće i obuće (-0,52 odsto), kao i cene hrane i bezalkoholnih pića (-0,12 odsto).

U prvih sedam meseci potrošačke cene u proseku su bile 0,3 odsto niže od onih u istom lanjskom razdoblju, a pad cena šesti mesec zaredom nije zabeležen otkad su dostupni podaci statističkog zavoda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska bilježi u julu međugodišnju deflaciju 0,1 odsto

Izvor: Capital.ba, 15.Avg.2014, 08:01

ZAGREB, Inflacija u Hrvatskoj je u julu na godišnjem nivou iznosila 0,1 odsto, zahvaljujući padu potrošačkih cijena šesti mjesec zaredom, što dosad nije zabilježeno, pokazuju podaci hrvatskog Državnog zavoda za statistiku.  Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene robe i usluga...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.