Ove godine moguć rekordan rod pšenice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2020, 13:11

Ove godine moguć rekordan rod pšenice

Jesenja setva pšenice obavljena je u oktobru na oko 600.000 hektara, što je približno 60 odsto površina, preostali deo sejan je ovih dana, a na nekim njivama setva se i danas obavlja, izjavio je za Biznis.rs agroekonomski analitičar Milan Prostran.

On je ocenio da je dodatni motiv za proizvođače ovogodišnja cena, koja je, uprkos pandemiji, veća nego prošle godine.

"Ove jeseni cena je bila povoljnija nego prethodnih godina u vreme setve, pa je stimulisala mnoge >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poljoprivrednike da uđu u posao. Cena je dostigla nivo od 21,22 dinara po kilogramu, što je nešto više nego prošle godine, kada je cena pšenice u ovom periodu bila između 17 i 18 dinara. To je pokrenulo interes proizvođača, pa se oni koji raspolažu pšenicom od ovogodišnje žetve, uzdržavaju od prodaje očekujući da će krajem decembra ili polovinom januara cena biti još bolja“, navodi Prostran.

On ističe da se, i pored kišne jeseni i otežane pripreme zemljišta, ukoliko bude dobra zima i proleće, može očekivati jaka, možda čak i rekordna proizvodnja.

"Za nas je najvažnije da smo mi ove jeseni zasejali dovoljno pšenice da možemo sledeće godine da zadovoljimo sopstvene potrebe i da barem milion i po tona izvezemo", ocenio Prostran.

On ističe da je pandemija pokrenula cene ne samo pšenice, nego i ostalih poljoprivrednih sirovina i one su sada u nešto boljem cenovnom položaju nego što je to bilo nekoliko prethodnih godina.

"Znam da se tome ne raduju prerađivači, odnosno potrošači, jer će to za sobom povući i manji rast cene finalnih proizvoda, a tu mislim na brašno, hleb, ulje i šećer. Ipak, to neće biti nikakvo veliko povećanje cena“, zaključuje Milan Prostran.

Završena setva na 600.000 hektara, usevi u dobrom stanju

Jesenja setva pšenice u Srbiji okončana je pre nekoliko dana na nešto više od 600.000 hektara, a usevi su u dobrom stanju, rečeno je Tanjugu u Udruženja "Žita Srbije".

"U jednom delu centralne Srbije bilo je više kašnjenja sa setvom zbog kiše i zakasnelog skidanja kukuruza, ali ne može se reći da smo posebno odocnili ako se ima u vidu da se kod nas seje tokom celog novembra", kaže Vukosav Saković iz Udruženja "Žita Srbije".

Napominje da su generalno usevi u dobrom stanju i da bi poljoprivrednici trebalo da budu zadovoljni, "jer smo imali stevu koja je bila jeftinija nego prethodnih godina, a opet pšenica na njivama izgleda lepo".

Saković je dodao kako izvoz pšenice i brašna i dalje ide usporeno, jer je cena na domaćem tržištu nešto bolja nego na međunarodnom.

Precizirao je da se kilogram pšenice u Srbiji plaća 21 dinar do 21,50 dinara, dok je izvozna cena od 20,50 do 21 dinar.

"Procenili smo da od ovogodišnje žetve možemo da izvezemo oko 1,3 miliona tona, ali je i ovako milimalna razlika dovoljna da izvoz ide usporeno. Mesečno se izveze svega do 35.000 tona pšenice i do 10.000 tona brašna", naveo je Saković.

Takođe, razlozi su to što je žetva bila dobra, država je zbog epidemije odložila neke finasijske obaveze poljoprivrednika, a samim proizvođačima trenutno nije neophodan novac, pa čekaju bolju cenu.

To uvek nosi rizik, jer niko ne može da garantuje cenu koja može i da padne, upozorio je Saković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.