Otvorena Uprava za agrarna plaćanja

Izvor: RTS, 19.Okt.2009, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena Uprava za agrarna plaćanja

Prva specijalizovana insititucija koja će se isključivo baviti subvencijama u poljoprivredi, otvorena u Šapcu. Uprava za agrarna plaćanja će omogućiti smanjenje birokratije i papirologije, rekao ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Saša Dragin i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vinsent Dežer otvorili su u Šapcu Upravu za agrarna plaćanja.

Ministar Dragin je rekao da je ta Uprava prva institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije (EU) u Srbiji i da će omogućiti lakši pristup fondovima EU namenjenim poljoprivrednicima.

"Ovo je prva institucija EU osnovana u Srbiji, a usledila je nakon mukotrpnog rada na zakonima o poljoprivredi. Omogućiće smanjenje birokratije i papirologije, a ceo sektor finansiranja Ministarstva biće prenet u Šabac", rekao je Dragin novinarima.

Ministar je naglasio da je osnivanje Uprave u Šapcu deo procesa decentralizacije i želja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da pokaže kako se kvalitetne odluke mogu donositi van političkih centara.

Šef Delegacije evropske komisije u Srbiji Vinsent Dežer istakao je da je Evropska unija u projekte u vezi sa poljoprivredom do sada uložila 70 miliona evra i da će još 30 miliona evra biti ubrzo uloženo.

"Funkcionisanje te institucije jedan je od ključnih delova integracije u EU i pristupa pretpristupnim fondovima kada steknete status zemlje koja ima pravo na te fondove. Mi ćemo biti srećni kada novac stigne do farmera", rekao je Dežer.

Uprava za agrarna plaćanja radiće u prostoru bivšeg dispanzera Hemijske industrije Zorka koju je, za tu namenu, Ministarstvu dala lokalna samouprava.

Prve godine rada uprava će služiti samo za preuzimanje donacija iz EU, a kasnije će zameniti trezor, preko koga se sada isplaćuju subvencije poljoprivrednicima.  Očekuje se da pun kapacitet rada uprava dostigne za dve do tri godine, a u narednih šest meseci EU će završiti akreditaciju te institucije.

Ta institucija će do kraja godine uposliti 50 službenika, a procenjuje se da će ukupan broj zaposlenih naredne godine biti oko 120.

Ceo projekat košta sedam miliona evra, a finansira ga Evropska unija.

U Srbiji trenutno ima 322.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koja imaju pravo na subvencije iz budžeta, odnosno onih koji su budući korisnici Uprave za agrarna plaćanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uprava za agrarna plaćanja počinje rad

Izvor: EMportal, 19.Okt.2009

Uprava za agrarna plaćanja, prva specijalizovana institucija koja će se baviti isključivo isplatom subvencija poljoprivredi, otvara se danas u Šapcu.

Nastavak na EMportal...

Otvorena Uprava za agrarna plaćanja u Šapcu (VIDEO)

Izvor: EMportal, 19.Okt.2009

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Saša Dragin i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer (Vincent Degert) otvorili su danas u Šapcu Upravu za agrarna plaćanja.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.