Otkup žita pod nadzorom inspektora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2009, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkup žita pod nadzorom inspektora

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poslalo je inspekcije na sva otkupna mesta i neće dozvoliti da bude zakidanja na težini, kvalitetu, ali ni da se cena žita na tržištu formira veštački, izjavio je danas resorni ministar Saša Dragin.

Dragin je na konferenciji za novinare, na Trgu Republike, posle obraćanja učesnicima manifestacije "Srbija-prirodno", podsetio da je Ministarstvo zatražilo od Komisije za zaštitu prava konkurencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ispita da li se cene žita na tržištu formiraju na tržišnom principu ili postoji dogovor otkupljivača i mlinara.

"Nećemo dozvoliti da se cena žita veštački formira. Ministarstvo je poslalo inspekciju na sva otkupna mesta i ona koja kontroliše otkup", istakao je on.

Dragin je poručio otkupljivačima i skladištarima da je važno kako se odnose prema poljoprivrednicima, jer će oni i sledeće godine predavati žito.

Kiša može promeniti cenu pšenice

On je ocenio da ukoliko kiša ne prestane da pada, postoji mogućnost da ošteti rod, što može dovesti do promene raspona cena pšenice.

"Može da se desi da će se raspon cena promeniti i da će biti veći od trenutne koja je 9,5 - 10 dinara, tako da će prva klasa pšenice koštati daleko više dok će stočna pšenica i ona koja je lošijeg kvaliteta biti jeftinija", rekao je on.

Robne rezerve će otkupiti 65.000 tona po 13 dinara kilogram

Manifestacija "Srbija prirono“- promocija srpskog sela

- Manifestacija pod nazivom "Ruralni potencijali Srbije - Srbija prirodno" otvorena je danas na Trgu Republike u Beogradu, a ima za cilj da se stranim i domaćim gostima, dva dana pred početak Univerzijade, predstave resursi i seosko nasleđe Srbije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin istakao je da nema boljeg mesta i vremena za promociju srpskog sela od početka Univerzijade.

Dragin je rekao da Srbija jako mnogo može da ponudi u oblasti ruralnog turizma i naglasio da se 17 odsto ljudi u Srbiji isključivo bavi poljoprivredom, a oko 44 odsto živi u ruralnim oblastima i da je zato važno da oni tamo ostanu i da od svog posla mogu dobro da zarade.

Dragin je podsetio da je Ministarstvo sa Robnim rezervama pripremilo tri programa za podršku ovogodišnjoj žetvi.

"Prvi program se odnosi na to da Robne rezerve otkupljuju žita isključivo od registrovanih poljoprivrednih proizvođača i zadruga u količini od 20 do 100 tona", naveo je, precizirajući da je planiran otkup od ukupno 65.000 tona po ceni od 13 dinara.

Pored toga, naveo je on, za dva dana počeće potpisivanje prvih ugovora o kupovinu traktora čiju vrednost će poljoprivrednici sa 50 odsto plaćati u žitu, a cena žita će im se računati tri dinara više od cene koju ima na Produktnoj berzi.

Prema rečima Dragina treća važna stvar koju je Ministarstvo pokrenulo je formiranje sistema javnih skladišta.

On je podsetio da je parlament nedavno usvojio Zakon o javnim skladištima, koji poljoprivrednicima omogućava da svoju robu skladište i da je prodaju tek kada za nju dobiju dobru cenu, ali i da onaj ko preda robu može na osnovu priznanice o predaji dobiti kratkoročni kredit koji će uložiti u proizvodnju.

I otkupljivači malina na proveri

Upitan šta se dešava sa ovogodišnjim rodom malina, on je rekao da je dogovorena cena od oko 130 dinara za kilogram, istakavši da neke hladnjače spuštaju cenu pravdajući to lošim kvalitetom maline zbog kiše.

"Ministarstvo je poslalo inspekciju u te hladnjače da vidimo da li je to pokušaj da se obori cena ili je reč o nečemu drugom. Kažnjavaćemo sve pokušaje zakidanja na ceni, težini, kvalitetu", rekao je Dragin.

On je zaključio da su berba i otkup krenuli sa korektnom cenom.

"Hajde da tako i završimo, domaćinski, treba da razmišljamo o budućnosti", rekao je ministar poljoprivrede.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.