Otkriveno: Abnormalno je; Više ne funkcioniše

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 22:50

Otkriveno: Abnormalno je; "Više ne funkcioniše"

Vodeći proizvođači vetroturbina očekuju slabu godinu, upozoravajući na nedovoljne mrežne kapacitete, kašnjenje projekata i probleme s delovima.

U poslovnoj godini koja se završila u septembru nemački proizvođač opreme za elektrane Simens enerdži poslovao je s neto gubitkom od 4.6 milijardi evra zbog problema u poslovanju s vetroelektranama.

Većina problema primećena je kod delova vetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice. Analiza je otkrila "abnormalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vibracije nekih komponenti", izvestili su, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vetroturbina na moru.

Juče je kompanija preliminarno izvestila da je u razdoblju od oktobra do decembra zabeležila dobit od 208 miliona evra, kada se isključe posebne stavke. U istom razdoblju prošle poslovne godine beležili su gubitak 282 miliona evra.

U celoj poslovnoj godini odeljenje za vetroelektrane trebao bi da beleži operativni gubitak od dve milijarde evra, potvrdili su. Glavni izvršni direktor Simens enerdžija Kristijan Bruč tvrdi da su temelji energetskog sektora u celini snažni, ali problem je u tempu širenja mreža.

Budu li se kapaciteti proširivali sadašnjim tempom, s Kinom u glavnoj ulozi, svet ih neće utrostručiti do 2030, kao što je dogovoreno prošle godine na klimatskom samitu KOP28 u Dubaiju, upozorio je Bruč. Poskupljenje sirovina i delova i dugotrajni postupci pribavljanja dozvola izazvali su otpise i gubitke u celom sektoru, uprkos snažnoj potražnji, napominje Rojters.

"Tržište više ne funkcioniše"

Danski Orsted najavio je u sredu analizu portfelja i smanjenje broja radnih mesta, nakon otpisa odloženih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama. Planiraju da smanje fiksne troškove za milijardu danskih kruna (133,6 milijuna evra) do 2026.

Njegov domaći konkurent Vestas izvestio je da je u zadnja tri meseca prošle godine ponovo poslovao u plusu, ali izvršni direktor upozorava da sektor očekuju izazovi i u 2024.

"Tržište više ne funkcioniše", utvrdio je Deni van Dozberg iz holandske kompanije za upravljanje imovinom APG Asset Management koja je po podacima LSEG-a vlasnik udela u Vestasu, Orstedu i Simens enerdžiju. Vlade bi trebalo da pomognu da se uspostavi model koji će raspoređivati zaradu na celi lanac vrednosti, smatra Van Dozberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.