Oštro osuđujemo okupljanje studenata Predsedništvo SPUB se oglasilo povodom dešavanja ispred zgrade Rektorata

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2020, 14:03

"Oštro osuđujemo okupljanje studenata" Predsedništvo SPUB se oglasilo povodom dešavanja ispred zgrade Rektorata

Napominjemo se da svaki član ima pravo na slobodno izražavanje, ali ne i da se na ovaj način bori za svoje mesto u Studentskom parlamentu UB

Predsedništvo SPUB se oglasilo povodom današnjih dešavanja ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu:

- Drage koleginice i kolege, naime, danas su mnogi mediji preneli informaciju da je skoro polovina članova Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu "blokirala Rektorat", nezadovoljna načinom održavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << današnje sednice Studentskog parlamenta. Najpre, Rektorat danas uopšte nije bio "blokiran", već se samo ispred njega okupilo 5-6 nezadovoljnih studenata.

Drugo, iz prethodne rečenice se vidi da uopšte nije bilo reč o "skoro polovini članova Studentskog parlamenta". Reč je zapravo o jednoj veoma agresivnoj manjini, koja već duži vremenski period pokušava da maltretira ostatak članova Studentskog parlamenta. Usled nezadovoljstva sopstvenim statusom u okviru ovog tela, oni pokušavaju da zloupotrebom prava iz Pravilnika o radu Studentskog parlamenta vrše permanentnu opstrukciju rada Studentskog parlamenta. Današnja sednica je za to odličan primer. Oni su prvo zatražili njeno održavanje, a zatim su, nakon što je predsednik Parlamenta sednicu zakazao, tražili njeno odlaganje. Kada to nisu postigli, pribegli su pokušaju "blokade", pokušavši na tajnačin da izvrše pritisak na većinu članova Parlamenta.

U trenutku kada je dnevno zaraženo 7500 građana Republike Srbije i preko 50 mrtvih, smatramo neodgovornim zakazivanje i okupljanje u vidu održavanja sednice uživo, iz tog razloga sednica je zakazana elektronski. Oštro osuđujemo okupljanje studenata iz bilo kog razloga, neodgovornost ne sme poticati od mladih akademaca i uništavati akademsku čestitost.

Napominjemo da svaki član ima pravo na slobodno izražavanje, ali ne i da se na ovaj način bori za svoje mesto u Studentskom parlamentu UB. Inicijativom i pojavljivanjem na sednicama doprinosimo konstruktivnoj raspravi i razmeni mišljenja, što kod članova koji su danas blokadom iskazali svoje mišljenje, nije slučaj.

Studentski parlament je legalan i legitiman predstavnik studenata našeg Univerziteta, sačinjen od predstavnika svih fakulteta u njegovom sastavu. Legalnost i legitimnost njegovog sastava potvrdila je Izborna komisija, na čelu sa prorektorom za nastavu i ona

nije niti može biti upitna. Izbornom komisijom rukovodi prof. dr Petar Bulat koji mesecima u saradnji sa članovima iz reda studenata prati izborni proces na svim fakultetima i koji je svojim potpisom potvrdio izbor svih predstavnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, nakon čega je ovo telo verifikovano i izabrano. Članovi koji su danas blokirali zgradu Rektorata, primljeni su na sastanak kod predsednika Izborne komisije i bili obavešteni o odlukama koje su se donosile, kako se Izborna komsija sastajala preko 10 puta. Napominjemo da Studentski parlament UB svoje probleme rešava unutar sebe, bilo koji

pritisak od strane spoljnih faktora više neće biti tolerisan.

Pozivamo sve studentske predstavnike i studente da svoje organizovanje i aktivnosti usmere na borbu za bolje uslove studiranja.

Kao jednaki partneri u unapređenju sistema obrazovanja, nadamo se da ovaj događaj nema dublju pozadinu kako nam se bliže izbori novog rukovodstva visokoškolskih ustanova. Studentski parlament UB je legitimno konstituisan (24 za, 16 protiv, 1 uzdržan) za mandatni period od dve godine i nastaviće da obavlja svoju dužnost na najbolji mogući način baveći se studentima, a ne spoljnim faktorima - Predsedništvo SPUB.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.