Oštar pad na Wall Streetu

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Jan.2019, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštar pad na Wall Streetu

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale više od 1 posto, nakon četiri dana rasta, jer je ulagače zabrinulo usporavanje rasta kineskog gospodarstva, ali i MMF-ovo novo smanjenje procjena globalnog rasta.

Dow Jones skliznuo je 301 bod ili 1,22 posto, na 24.404 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,42 posto, na 2.632 boda, a Nasdaq indeks 1,91 posto, na 7.020 bodova.

Prošloga su tjedna ti indeksi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << porasli četiri dana zaredom, dok se u ponedjeljak u SAD-u zbog praznika nije radilo.

A u ponedjeljak su svjetske burze pale nakon što je objavljeno da je kinesko gospodarstvo u prošloj godini poraslo 6,6 posto, najsporije u posljednjih 28 godina.

Istoga dana svoje procjene smanjio je i Međunarodni monetarni fond (MMF), pa sada očekuje da bi globalno gospodarstvo u ovoj godini moglo porasti 3,5 posto, dok je još u listopadu MMF očekivao rast od 3,7 posto.

"Nakon dvije godine solidnog rasta, svjetsko gospodarstvo raste sporije nego što se očekivalo, a rizici rastu. Znači li to da je globalna recesija iza ugla? Ne. Ali rizik od oštrijeg usporavanja rasta globalnog gospodarstva zasigurno se povećao", izjavila je Christine Lagarde, čelnica MMF-a.

To je već drugo MMF-ovo smanjenje procjena u tri mjeseca, a uoči početka Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu objavljeno je i istraživanje revizorske tvrtke PwC, u kojemu je anketirano 1.400 izvršnih direktora kompanija u svijetu, a koje je pokazalo da 29 posto njih vjeruje da će se rast globalnog gospodarstva usporiti u sljedećih 12 mjeseci, što je najviša razina pesimizma od 2012. godine.

„Puno je negativnih vijesti u vezi globalnog gospodarstva i Kine, a danas objavljena poslovna izvješća kompanija nisu to mogla amortizirati", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

I idućih dana očekuje nestabilno trgovanje.

„Ovoga će tjedna mnoge kompanije objaviti poslovna izvješća, pa očekujem bitku između zarada kompanija i percepcije o tome što se događa u Kini i na globalnom tržištu", kaže Carlson.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija podržava tržište. Dosad je oko 12 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 78,7 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za 14,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To znači da se očekuje usporavanje rasta zarada jer su u prethodnim kvartalnima rasle po stopi većoj od 20 posto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica pale u njih 10, a blago su porasle samo u komunalnom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,99 posto, na 6.901 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 11.090 bodova, a pariški CAC 0,42 posto, na 4.847 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo loše vesti sa svetskih berzi: OŠTAR PAD NA VOLSTRITU

Izvor: Blic, 23.Jan.2019

Na Volstritu su u utorak cene deonica pale više od jedan odsto, nakon četiri dana rasta, jer je ulagače zabrinulo usporavanje rasta kineske ekonomije, ali i MMF-ovo novo smanjenje procena globalnog rasta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.