Osniva se nova energetska zajednica

Izvor: Capital.ba, 22.Mar.2023, 17:39

Osniva se nova energetska zajednica

TREBINJE – Inicijativa mađarskog premijera Viktora Orbana da se osnuje energetska zajednica u regionu i omogući međusobnu razmjenu između zemalja u slučaju kada neka od njih ima viškove, odnosno manjkove, je i više nego dobra, rekao je na Samitu energetike Trebinje premijer Srpske Radovan Višković. Foto: SET On je rekao da će ovo omogućiti da se zemlja koja ima višak energije može osloniti na ostale članice i ustupiti članici koja ima problem sa snabdijevanjem i tako premostiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << potencijalne krize u buudćnosti. “Republika Srpska je u energetici prepoznala strateške ciljeve razvoja. Mi već preduzimamo mjere za razvoj te oblasti, a naše zakonodavstvo je već u dobroj mjeri usklađeno sa evropskim direktivama. Prednost Srpske je u tome što ima mogućnost da energiju proizvodi iz više izvora, od hidro, solarne, termo do vjetro energije. Energetski smo stabilni i nezavisni u odnosu na okruženje, a možemo da izvozimo viškove“, rekao je Višković. Srpska je prepoznala svoje strateške ciljeve razvoja, kaže premijer, i dodaje da je njena prednost ta što ima potencijal da u narednih nekoliko godina dotigne proizvodnju od čak 3.000 megavata. CAPITAL: A. P. Чланак Osniva se nova energetska zajednica се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

SET o izazovima visokih cijena struje u regiji

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Mar.2023, 17:16

TREBINJE - Republika Srpska je jedini izvoznik električne energije u regionu, pa je njena najveća razvojna šansa upravo u tome, ali je prioritet, kako je na Samitu energetike Trebinje (SET) rekao i ministar energetike RS Petar Đokić, da naše stanovništvo, prvenstveno svojim politikama, ne dovodimo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.