Orban: EU potrebno da što pre primi Srbiju

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Apr.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: EU potrebno da što pre primi Srbiju

SUBOTICA - Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je Evropskoj uniji potrebno da što pre primi Srbiju u članstvo zbog ukupnog podsticaja rasta u EU i da se Mađarska trudi da se što pre uvidi da će Srbija u EU biti od koristi za sve.

"Ako se Srbija ne priključi EU to će >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << se mnogo odraziti. To bi bilo dobro za Srbe, ali i za nas koji smo već u EU. Ako EU ne dobije nove podsticaje za razvoj smanjiće se rast u celoj EU", rekao je Orban u Subotici na konferenciji za novinare s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Prema njegovim rečima, i Mađarska i Srbija su zemlje kojima je za razvoj neophodna politička stabilnost.

"Postoje zemlje koje se razvijaju i kad nemaju političku stabilnost a neke samo kad je imaju. I Mađarska i Srbija spadaju u drugu grupu (...) Ako ima političke stabilnosti ima i ekonomskog rasta", naveo je mađarski premijer.

Orban je rekao da Mađarska "ima šta da nauči" od Srbije kada je u pitanju smanjenje duga i deficita.

Govoreći o manjinama i bilateralnim odnosima, Orban je rekao da su projekti poput otvaranja novih graničnih prelaza ili izgradnje železničke infrastrukture u korist naroda obe zemlje kao i da je veoma pozitivno što su na zajendičkoj sednici vlada dve zemlje bili prisutni i predstavnici mađarske i srpske manjine.

"Sa zadovoljstvom gledamo na mere srpske Vlade u pogledu kulturne autonomije Mađara. Ako bi vaša manjinska politika bila primenjena u čitavoj EU bilo bi mnogo manje tenzija", izjavio je on.

Na temu investicija, Orban je rekao da se mađarski investitori više ne fokusiraju samo na Vojvodinu već da ulažu i u druge delove Srbije, te da je trgovinska razmena dve zemlje porasla za 30 odsto.

Orban je zajedničku sednicu ocenio veoma dobro.

"Volimo da sarađujemo sa Srbijom jer su rezultati jako dobri. Mađarska politika uvek ima problem nesrazmere između onoga što se kaže i onoga što se uradi. Ovde se ostvari sve što se dogovori", naveo je on.

Viktor Orban kaže da su zemlje centralne Evrope uspele da "sačuvaju identitet" i odbrane se od migranata.

"Uspeli smo da se odbranimo, uspeli smo da u ovaj region ne dođu oni koje ne želimo ovde da vidimo", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje zapadne Evrope imaju značajne muslimanske zajednice i da će način na koji bude uređen njihov suživot sa "autohtonim stanovništvom" u velikoj meri odrediti dalje tokove budućnosti Evrope. Orban je naveo da je EU sada mnogo manje ugrožena migracijama preko Balkana, a da trenutno glavni problem predstavlja severna Afrika.

Mađarski premijer je naveo da je stav njegove vlade prema migracijama "strog, ali ne i bezdušan".

"Mađarska ima program dostavljanja pomoći tamo gde je problem nastao, umesto da problemi dolaze kod nas", naveo je Orban, i dodao da veruje da će se ispravnost takvog stava potvrditi na izborima za Evropski parlament.

Orban se zahvalio Srbiji na "velikodušnosti" jer je Beograd prihvatio izgradnju ograde na mađarskoj granici 2015. godine.

"Srbija je imala koristi od ograde jer ako migranti vide da ne mogu dalje preko Srbije onda će ih manje dolaziti", izjavio je mađarski lider.

On je migracionu politiku nazvao "zajedničkim uspehom posle zajedničkog razmišljanja".

Fotografija: Tanjug

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Orban: Srbija u EU od koristi za sve

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Apr.2019

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da je Evropskoj uniji potrebno da što pre primi Srbiju u članstvo zbog ukupnog podsticaja rasta u EU i da se Mađarska trudi da se što pre uvidi da će Srbija u EU biti od koristi za sve..."Ako se Srbija ne priključi EU to će se mnogo odraziti. To bi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.